Revista presei economice, 9 decembrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Business Standard.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Decembrie 2009, 10:14
Din paginile Ziarului Financiar aflăm că o posibilă creştere economică ar trebui să se bazeze mai mult pe investiţii şi export net, însă în realitate ascensiunea PIB va fi condusă tot de consum, susţinut prin credite externe.
Consumul se orientează în funcţie de "cum sunt presărate" stimulentele în societate, astfel că atunci cînd se vor reaşeza stimulentele pentru reluarea consumului, acesta va fi susţinut în continuare de credit, este opinia consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
Valentin Lazea, economistul şef al BNR, are un alt punct de vedere. "Pe viitor, creşterea economică a României va trebui să se bazeze, în termeni relativi, mai puţin pe consum - model care s-a dovedit a fi nesustensibil - şi mai mult pe investiţii şi pe export net", a spus economistul şef al BNR.
Acelaşi ziar ne informează că SIF-urile şi majoritatea acţiunilor de pe bursă au continuat ieri scăderile, pe fondul contestării de către PSD a rezultatelor alegerilor prezidenţiale, după ce luni s-au prăbuşit, cu peste 5 la sută.
Chiar dacă unii brokeri şi analişti au pus scăderile de luni pe seama rezultatului alegerilor, investitorii susţin că principala lor preocupare nu este cine iese preşedinte, cât ce se va întîmpla în continuare pe scena politică.
Statele din Europa de Est s-ar putea confrunta cu următoarea mare criză a datoriilor, după ce recent emiratul Dubai a solicitat un moratoriu privind plata obligaţiilor financiare ale principalului grup controlat de stat, Dubai World.
O criză mocnită se pregăteşte să izbucnească în "regiunea periferică" a Europei, unde state precum Bulgaria, Ungaria sau ţările baltice înregistrează un grad ridicat de îndatorare raportat la Produsul Intern Brut.
Ziarul Bursa face cunoscut faptul că Următoarea misiune de evaluare a FMI, de care depinde acordarea celei de-a treia tranşe de împrumut în valoare de 1,5 miliarde de euro, va avea loc atunci cînd autorităţile române vor fi pregătite pentru aceasta, a anunţat, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional pentru România, Tonny Lybek.
Faptul că reprezentanţii FMI nu au fixat datele următoarelor misiuni se datorează incertitudinilor de pe scena politică, care se prelungesc în absenţa validării alegerilor prezidenţiale şi în absenţa unui guvern cu puteri depline care să poată îndeplini înţelegerile asumate în acordul cu FMI.
Business Standard semnalizează că angajatorii din construcţii, industria auto, sectorul agricol şi industria uşoară sunt printre primii care vor face concedieri în primele două luni ale anului viitor.
În aceeaşi perioadă, alte cîteva mii de dascăli ar poutea rămîne fără un loc de muncă, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.