Revista presei economice, 8 martie
Articole din Ziarul Financiar, Capital şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 08 Martie 2010, 10:41
In Ziarul financiar citim că "după modelul din 2009, discursurile liniştitoare dinspre Guvern şi BNR sunt întretăiate de semnale şocante": experţii Finanţelor pregătesc pentru Bruxelles un scenariu de creştere economică zero faţă de prognoza oficială de 1,3%, iar preşedintele Traian Băsescu invocă sperietoarea contractării unui nou împrumut extern spre sfârşitul anului dacă Executivul nu taie cheltuielile.
Scenariul care va fi trimis Comisiei Europene include ipoteza imposibilităţii de a creşte semnificativ veniturile bugetare.Ipoteza este susţinută din plin de căderea de peste 13% a incasărilor din TVA în ianuarie faţă de aceeaşi lună din 2009, semn că a continuat scăderea consumului.
Atât Bursa cât şi Ziarul financiar citează declaraţia economistului şef pentru Europa de Sud-Est al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare că "stimulii incluşi în programul anunţat de guvern în februarie 2009 pentru a combate efectele crizei au fost "mai mult imaginari decat reali", iar "efectul lor asupra creşterii economice a fost neglijabil". "Am mers prea departe cu bucuria, cu veselia de a cheltui, fără să avem responsabilitatea de a ne întreba de unde sursele de finanţare", îl citeaza Bursa pe preşedintele Traian Băsescu.
"Va trebui să înţelegem odată pentru totdeauna că nu putem cheltui mai mult decât producem", citim şi în Ziarul financiar. Acelaşi cotidian ne informează că din cele 21 de bănci inscrise, majoritatea au venit la ediţia de anul acesta a programului Prima casă cu aceleaşi dobânzi ca în vara lui 2009, o mare parte fiind setate chiar la nivelul maxim admis, deşi între timp costurile lor de finanţare au scăzut considerabil : prima de risc pentru România s-a redus, iar BNR a coborât rata rezervelor minime obligatorii.
In Capital citim că piaţa imobiliară va mai face un pas spre transparenţă în luna iunie, când va fi lansat, după un an de amânare, indicele oficial al preţurilor locuinţelor din România.
Ziarul financiar consacră o pagină fondurilor europene sub titlul explicit : "Banii gratis de la UE nu se obţin uşor, dar cei care au primit fonduri europene spun că merită tot efortul".
Bursa îl citează pe ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu care a atrage atenţia că multe persoane care accesează fonduri europene nu sunt cinsitite, astfel încât România s-ar putea trezi că trebuie să restituie bani, ca urmare a acestor nereguli.