Revista presei economice, 8 februarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional, Capital şi Săptămâna financiară.
Articol de Dinu Dragomirescu, 08 Februarie 2010, 10:47
Intreaga presă comentează raportul privind inflaţia prezentat vineri de guvernatorul BNR. Acum, scrie Ziarul financiar, Mugur Isărescu spune că banca centrală nu ţine să îmbrâncească băncile în reluarea procesului de creditare "pe alte baze decât cele sănătoase şi prudente" şi le lasă un interval de acomodare după reducerea dobânzii-cheie.
In ce priveşte evoluţia inflaţiei, ziarul Bursa reţine între altele afirmaţia guvernatorului BNR că situaţia de mare incertitudine se va menţine în 2010.
Dintr-un alt articol din Ziarul financiar aflăm că, pe fondul creşterii somajului şi al scăderii veniturilor disponibile ale populaţiei şi companiilor, anul trecut restanţele românilor la rambursarea imprumuturilor acordate de bănci s-au dublat, iar sumele restante încadrate ca pierdere de către banci au crescut de cinci ori.
Curierul National consacră un amplu articol capcanelor birocratice din cursa fondurilor europene. Actualul sistem de cofinanţare riscă să compromită numeroase proiecte în derulare, relevă ziarul.
Săptămâna financiară consideră noua reformă a sistemului public de asistenţă socială, bazată pe păstrarea actualelor pensii speciale, îngheţarea celor de stat şi majorarea bazei de impozitare a contribuţiilor sociale de stat drept "o încercare disperată a guvernului de a ascunde sub preş" o situatie extrem de dificilă îin perspectivă. "Sistemul public de pensii este un simplu joc piramidabil, un veritabil Caritas, la care se joacă soarta generaţiilor viitoare", scrie revista.
Săptămânalul Capital este de părere că "recenta iniţiativă legislativă a Guvernului de salvare a sistemului de pensii de la dezastru nu este altceva decât o cosmetizare a vechii legi, care s-a dovedit a fi un eşec".
Ziarul financiar se întreabă la rubrica Puncte de vedere : "Ce rezolvă legea salarizării unice dacă statul are în continuare în plată zeci de mii de salarii mai mari cu mult faţă de cel al preşedintelui sau miniştrilor?"
"Şi poate că mai nimerit ar fi ca la raportul despre inflaţie să mai fie adăugat unul, despre datoria publică, despre modul cum este folosită şi cum va fi plătită", scrie ziarul. Cu referire expresă la "ritmul în care se fumează banii luati de la FMI pe salarii de bugetari ascunse în declaraţiile de avere prin formula magică conform "fişei fiscale". Menghina datoriei nu va aştepta mult până va începe să strângă", conchide Ziarul financiar.