Revista presei economice, 7 iulie
Articole din Bursa, Curierul Naţional şi Ziarul Financiar.
Articol de Dinu Dragomirescu, 07 Iulie 2010, 11:16
Reorientarea investiţiilor în vederea înlăturării efectelor inundaţiilor, războiul impozitelor pe dobânzile la depozite, noi atribuţii pentru Consiliul Concurenţei şi deteriorarea previziunilor privind evoluţia economiei sunt câteva din subiectele centrale abordate în presa economică.
Ziarul Bursa scrie că, pentru a asigura fondurile necesare eliminării efectelor inundaţiilor din vara acestui an, Guvernul va recurge mai întâi la tăierea cheltuielilor materiale şi de deplasare.
Datorită nevoii de fonduri suplimentare, unele lucrări de infrastructură vor fi afectate de rectificarea bugetară. Prioritizarea investiţiilor va fi făcută în Guvern, cu fiecare ministru în parte, îl citează ziarul pe premierul Emil Boc.
Mai multe cotidiane economice relatează despre concluziile unui simpozion organizat ieri pe tema "reindustrializării României".
Ţintele pe care le urmăreşte ţara noastră în momentul de faţă sunt în special monetare, iar atingerea acestora nu garantează o creştere a economiei, o scădere a şomajului sau o productivitate mai bună.
"Nimeni nu se gândeşte decât cum să treacă ziua respectivă, ce va fi mâine, vom vedea", îl citează Curierul Naţional pe Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată.
Pentru a beneficia de avantajele competitive de care dispune, România trebuie mai întâi să reducă dezavantajele cele mai importante, care se găsesc în domeniul infrastructurii şi inovării.
În Ziarul Financiar citim că "perspectivele privind evoluţia economiei în 2010 se deteriorează din nou la jumătatea anului, valul de inundaţii suprapunându-se peste şocul majorării TVA şi al reducerii salariilor bugetarilor". Noile prognoze vorbesc de o contracţie a economiei intre 1,5% si 3% în 2010. In viziunea economistului şef al ING Bank, Nicolae Chideşciuc, economia ar putea reveni pe plus abia în 2012.
Ziarul Financiar se ocupă de "războiul impozitului pe dobânzile la depozite". Ministerul Finanţelor şi băncile interpretează diferit noile prevederi ale Codului Fiscal privind impozitarea dobânzilor. Una din băncile de top a suspendat reţinerea impozitului până la publicarea normelor de aplicare a modificărilor aduse Codului Fiscal.
Comercianţii sunt şi ei nemultumiţi de nepublicarea unor norme de aplicare, aflăm din Curierul Naţional. Este vorba de normele privind aplicarea majorării TVA.
Comercianţii încă nu ştiu cum se va aplica această măsură în cazul comenzilor care au fost efectuate înainte de 1 iulie şi pentru care s-a plătit un avans.
Mai toate ziarele relatează despre puterile sporite atribuite Consiliului Concurenţei. Vor putea fi sancţionate şi autorităţile centrale şi locale, nu doar agenţii economici, ca până acum, scrie Bursa.
Astfel, noile reglementări din domeniu prevăd amenzi de până la 40 000 de lei pentru autorităţiile publice centrale sau locale care nu furnizează informaţii complete sau corecte în cadrul anchetelor Consiliului Concurenţei.
Concurenţa poate interveni astfel mai puternic în licitaţiile organizate de primării, relevă şi Ziarul Financiar.