Revista presei economice, 7 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 07 Ianuarie 2011, 10:40
In Ziarul financiar citim pe prima pagină: oameni de afaceri apreciază că "sunt semnale bune din economie, că direcţia e bună, dar mergem cu frâna de mânâ trasă". Ei estimează că economia îşi va reveni în 2011. O estimare similară, relevă acelaşi cotidian, vine din partea agenţiei de rating Fitch care "vede o creştere economică de 2% în 2011, dar avertizează că riscurile politice rămân ridicate".
Dintre ajustările pe care ar trebui să le realizeze statul oamenii de afaceri menţionează diminuarea TVA pentru produsele alimentare, care ar putea reduce economia neagră. "Listarea Fondului Proprietatea, programată pentru 25 ianuarie, ar putea avea un impact pozitiv asupra evoluţiei economice, în condiţiile în care va readuce România în atenţia investitorilor străini." "Cea mai importantă listare din istoria Bursei de la Bucureşti" constituie un eveniment aşteptat de mai mulţi ani "marcaţi de promisiuni şi aşteptări neonorate ale numeroaselor conduceri locale", scrie ziarul.
Sub titlul "O cifră controversată - noul acord cu FMI", ziarul Bursa scrie că "ţara noastră va dispune de o linie de credit de câteva miliarde de euro pe care o va utiliza în situaţia în care economia reintră în derapaj (...) Parametrii tehnici ai noii înţelegeri nu au fost daţi publicităţii, ceea ce a dus la apariţia mai multor variante ale noului acord". Potrivit unor "surse de încredere apropiate negocierilor" la care face referinţă ziarul, "autorităţile ar dori ca viitorul împrumut să poată fi eşalonat pe o durată mai lungă de timp, în contextul în care ţara noastră are deja de rambursat actualul împrumut din acordul stand by, in valoare de 20 de miliarde de euro".
Editorialul Ziarului Financiar intitulat "Cu cărţile pe masă" atrage atenţia că autorităţile continuă să arunce bani publici cu lopata. "Exact ca înainte de '89, una se vorbeşte la seminarii şi la televizor, alta în subteranele politicii". "Îi tot dăm înainte cu modernizarea, dar când îi vezi cum pun la cale contractele, cum măresc plafoanele sub care să nu se mai organizeze licitaţii publice, e clar că sistemul e construit în aşa fel încât să fie prădat. Jaful este sistematizat şi porneşte de la vârf. (...) Aici este marea dramă - risipa este sistematică. (...) Din păcate, nu ne va transforma singură aderarea la Uniunea Europeană economia şi societatea aşa cum au crezut mulţi. Şi nici măcar intrarea în zona euro. Sunt ţinte false, ambalaje pentru vise", conchide editorialistul.
Curierul Naţional îşi deschide prima pagină cu un articol intitulat "Pregatiţi-vă pentru superinspectori!". "Inspectorii vor încasa lunar un spor de până la 30% din salariul de încadrare, precum şi 1% din prejudiciul recuperat".