Revista presei economice, 7 decembrie
Articole din Săptămâna Financiară, Ziarul Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Decembrie 2009, 12:10
Leul s-a apreciat semnificativ, cu aproape 6 bani, faţă de euro, în ultima săptămâna, sprijinit nu doar de intervenţii "discrete" ale BNR, cum le-au numit dealerii, ci şi de revenirea apetitului pentru risc şi de temperarea panicii legate de întârzierea la plată a datoriilor companiilor de stat din Dubai, aflăm din Săptămâna Financiară.
Dar mai ales de apropierea finalului incertitudinii generate de alegeri şi de speranţa instalării rapide la Bucureşti a unui guvern cu puteri depline, care să reia de urgenţă implementarea acordului cu FMI, pentru deblocarea tranşelor din împrumut. Investitorii ar trebui să-şi reducă la minimum expunerea în România, Ungaria şi statelor baltice, deoarece aceste ţări continuă să se confrunte cu probleme economice grave, se afirmă într-o analiză recentă dedicată pieţelor emergente, realizată de Pacific Investment Management Co, cel mai mare fond de obligaţiuni la nivel mondial.
Ziarul Bursa ne informează că "nu toată populaţia României va fi afectată la fel de criză economică", potrivit economistul şef al BNR, Valentin Lazea. În condiţiile în care cheltuielile bugetare au crescut cu 5 la sută numai pentru salarii şi pensii, ajustarea bugetară va fi necesară, dar ea nu va afecta la fel pe toată lumea, deoarece nu toţi românii sunt bugetari sau pensionari, dar unii dintre ei trăiesc peste limitele bugetului de stat, a explicat economistul şef al BNR.
Ziarul Financiar face cunoscut că ministerul finanţelor a reuşit până acum să ţină sub control deficitul bugetar, în noiembrie înregistrându-se o creştere de aproape un punct procentual a dezechilibrului fiscal, la aproximativ 6 la sută din PIB , potrivit ministrului de resort, Gheorghe Pogea. Pericolul este însă că statul să nu-şi fi onorat cheltuielile către sectorul privat, aşa cum au fost unele acuzaţii de la companii în ultimele luni. În aceste condiţii pare posibilă încadrarea în ţintă de deficit bugetar de 7,3 la sută din PIB, negociată cu FMI pentru acest an în ciudă estimărilor pesimiste din ultimele luni ale analiştilor şi instituţiilor financiare internaţionale, care vedeau un nivel mai apropiat de 8 la sută din PIB.
Curierul Naţional anunţă că firmele care activează pe piaţă financiară românească au primit de la acţionarii străini injecţii de capital de 750 milioane de euro în primele noua luni, dublu faţă de perioadă similară din 2008. Aproape jumătate din sumă atrasă de companiile de pe piaţă financiară în primele noua luni, au reprezentat infuzii în firmele de asigurări.