Revista presei economice, 7 aprilie
Articole din Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 07 Aprilie 2010, 10:23
Prima pagină din Ziarul Financiar este dominată de titlul "Guvernul amână pentru 2011 introducerea forfetarului.
Rămâne impozitul minim." Informaţia provine din surse oficiale, ne asigură ziarul. Motivul principal, "impozitul minim s-a dovedit o sursă certă de venituri, fiind estimat să contribuie cu 0,6% din încasările pe acest an, în timp ce contribuţia impozitului forfetar se dovedeşte greu de cuantificat, iar FMI nu acceptă incertitudini suplimentare la capitolul venituri."
Statul miza anul trecut pe încasări de 355 milioane de lei în urma introducerii impozitului minim, însă veniturile încasate în cele opt luni de aplicare au fost duble, citim în Ziarul Financiar.
În acelaşi timp, impozitul minim a provocat suspendarea activităţii a peste 130 000 de firme şi dizolvarea mai multor mii, aşa încât guvernul a inceput să vorbească despre regândirea acestui impozit, precizând însă că nu se grăbeşte.
Curierul Naţional consacră şi el un articol acestei teme. Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii îşi exprimă dezacordul total pentru instituirea impozitului forfetar cât şi faţă de menţinerea impozitului minim în contextul crizei financiare.
Dacă totuşi va fi instituit, impozitul forfetar ar trebui să aibă un cuantum care să nu depăşească în niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel încât să fie menţinută cota unică.
Curierul National prezintă calcule din care poate rezulta un impozit forfetar de 24% şi chiar 28 % din totalul veniturilor brute.
Pentru IMM-uri, primele două luni din acest an au fost mai slabe decât acelaşi interval din 2009, faţă de care vânzările au scăzut cu 10-15%.
Ziarul Financiar publică estimări potrivit cărora piaţa construcţiilor s-a contractat în primul trimestru cu 55% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pentru că nu s-au deblocat finanţările pentru proiecte şi nici nu a fost facută plata de la buget pentru lucrările efectuate în 2009.
Curierul National îşi deschide prima pagină cu un articol în care relevă că în România nu avem o lege a lobby-ului pentru că nu se doreşte acest lucru. "Lobby-ul este ca prostituţia. Este acolo, dar avem reţineri să-l legiferăm", scrie ziarul. "Pilele, relaţiile şi cunostinţele fostei epoci comuniste continuă să funcţioneze şi astăzi, iar legislaţia actuală este incapabilă să facă diferenţa între trafic de influenţă şi lobby."