Revista presei economice, 6 iulie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Economistul şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 06 Iulie 2010, 11:05
"După un vârf de 8% la finalul anului, Banca Naţională speră să readucă inflaţia pe un trend de scădere", titrează Ziarul Financiar un comentariu despre dezbaterile de ieri de la un seminar organizat de BNR pe tema riscurilor legate de creditarea în valută.
Curierul Naţional redă precizarea făcută de guvernatorul BNR Mugur Isărescu că prognoza de inflaţie de 8% reprezintă numai un reper, un plafon maximal, şi că inflatia ar putea fi mult mai mică în condiţiile în care leul se va stabiliza la niveluri mult mai favorabile pentru ţintirea acesui indicator.
Întreaga presă consemnează faptul că leul a recuperat aproape întregul teren pierdut după ce Curtea Constituţională a respins decizia Guvernului de a tăia pensiile cu 15%.
Curierul Naţional prezintă explicaţia furnizată ieri de guvernatorul BNR după care conjunctura economică din acest moment - şi anume un deficit substanţial de cerere - nu va permite o transferare integrală în preţuri a majorării taxei pe valoarea adăugată.
Deficitul de cerere se va prelungi şi în 2011, relevă viceguvernatorul BNR Cristian Popa în Ziarul Financiar.
Cotidianul Economistul publică un amplu interviu cu directorul general al Institutului Central de Cercetări Economice al Academiei Române.
Mircea Ciumara declară că majorarea TVA de acum este o soluţie de urgenţă, dar că această masură va duce, în scurt timp, la extinderea evaziunii fiscale, a contrabandei şi la alte fenomene negative, astfel încât ea nu va permite rezolvarea multelor şi gravelor probleme cu care se confruntă economia ţării.
"De trei-patru ani, încasările bugetare scad continuu, simetric, evaziunea creşte tot de la an la an. De ce nu s-a luat nicio măsură serioasa pentru combaterea acestui fenomen?", citim în interviul din Economistul.
Ziarul Financiar relatează că valoarea contractelor de achiziţie publică va putea fi majorată în continuare cu 50%, dar numai în "situaţii excepţionale".
Lăsarea acestei portiţe a reprezentat un motiv de dispută între o parte a mediului de afaceri şi Guvern, întrucât existenţa ei "lăsa posibilitatea încheierii unor contracte de achiziţii publice la preţuri de dumping, în urma unor inţelegeri oculte, pentru ca apoi ele să fie majorate prin acte adiţionale.
Fără discuţie, concurenţa era distorsionată", îl citează ziarul pe preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, Lazăr Plosceanu.
Valoarea contractelor de achiziţii publice s-a ridicat anul trecut la aproximativ 13 miliarde de euro, relevă Ziarul Financiar.
Laolaltă cu celelalte ziare economice, Bursa comentează studiul elaborat la cererea Băncii Mondiale de Institutul pentru Calitatea Vieţii din care rezultă că şi în cazurile rare în care gospodăriile au un surplus, trei sferturi ţin banii la saltea şi numai un sfert îi depun la bancă.
Gradul scăzut de utilizare a serviciilor financiare se datorează în primul rînd unui sentiment de neîncredere în instituţiile financiare, dar el reflectă şi nivelul redus de "alfabertizare financiară" al unei bune părţi a populaţiei, relevă şi Ziarul Financiar.