Revista presei economice, 6 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 06 Ianuarie 2011, 10:25
Sub titlul "BNR se teme mai mult de inflaţie şi amână un impuls monetar pentru resuscitarea creşterii economice", Ziarul Financiar scrie că "analiştii au anticipat această decizie a BNR în condiţiile în care în perioada următoare rămân riscuri la adresa inflaţiei, în special dinspre preţurile produselor alimentare şi ale combustibililor".
"BNR rămâne prudentă în politica monetară", titrează şi Curierul Naţional.
Ziarul Bursa consemnează si opinia analistului economic Ilie Şerbănescu că băncile din România, care sunt bănci străine, "nu ţin cont dacă dobânda de politică monetară creşte sau scade".
Ziarul Financiar consacră un articol sarcinilor trasate ieri de preşedintele ţării guvernului Boc pentru 2011.
După părerea şefului statului, "bani pentru investiţii sunt cu miliardele, dar nu sunt cheltuiţi".
În legătură cu obiectivul aderării la spaţiul Schengen, Traian Băsescu a precizat ieri că "România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi nici nu poate bloca aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană".
Acelaşi cotidian consacră un articol bilanţului pe 2010 din domeniile de care se ocupă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. "Doar 1 602 locuinţe pentru tineri din 100. 000 promise, zero case la sat din 25 000 promise (...) deşi a a avut un buget total de puţin peste jumătate de miliard de euro". "În limita sumelor alocate în 2011 vor fi finalizate şi restul locuinţelor", a declarat Elena Udrea, prezentată de ziar ca "cel mai influent ministru al guvernului Boc".
Curierul Naţional se întreabă într-un articol "De unde vor atrage firmele bani în 2011?". "Emisiile de obligaţiuni, vînzările de active şi atragerea de noi acţionari sunt mai interesante pentru companii decât ieşirile pe pieţele de capital", susţine ziarul.
Acelaşi cotidian îşi deschide prima pagină cu o altă întrebare: "Cui îi mai foloseşte impozitul de 3%?". "Ordonanţa de urgenţă care reintroduce impozitul pe venitul microîntreprinderilor pare că a venit prea târziu", susţine ziarul. "De ea nu mai pot beneficia firmele care au optat în trecut pentru impozitul pe venit.
Excluse sunt şi cele care obţin venituri din management sau consultanţă sau care nu au ştiut că vor avea nevoie de minimum un angajat".
Din Ziarul Financiar aflăm că "plecările medicilor au atins un vârf în 2010 după reducerea salariilor bugetarilor".
Cotidianul menţionat a calculat că "în fiecare zi, trei medici au plecat în străinătate, unde salariile pentru rezidenţi sunt în medie de 2 000 de euro. In România un medic rezident câştigă maximum 340 de euro. (...)
Lipsa cadrelor a devenit vizibilă după incendiul de la maternitatea Giuleşti din Capitală". Ministerul de resort "şi-a propus oprirea exodului medicilor, iar anul acesta vrea să acorde stimulente în bani si în natură dacă încheie o clauză de fidelitate pe cinci ani".