Revista presei economice, 6 decembrie
Articole din Ziarul Financiar, Capital, Săptămâna Financiară, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Decembrie 2010, 11:25
Chiar dacă agenţii economici şi-au lustruit pantofii şi i-au şters frumos la intrarea în sediile lor, anul acesta, Moş Nicolae nu a mai vrut să îi umple cu aşa multe cadouri ca în anii precedenţi, recesiunea economică făcându-şi simţită prezenţa în aproape toate domeniile de activitate.
Din Ziarul Financiar aflăm că Ministerul Transporturilor a ieşit ieri cu o hartă detaliată a autostrăzilor executate, în execuţie şi ce urmează a fi licitate în perioada următoare, asumându-şi totodată ca la finalul lui 2012, România să aibă încă 243 km de autostrăzi.
Acestea sunt însă bucăţi de autostrăzi, cu alte cuvinte România nu va avea nici peste doi ani o autostradă care să o tranziteze integral de la est la vest sau de la nord la sud.
Acelaşi ziar precizează că după doi ani de criză, cu basculări între negarea impactului şi apoi un pesimism propagat în întreaga economie, schimbările din clasamentul băncilor începe să reflecte din ce în ce mai clar diferenţele de robusteţe şi viabilitate a modelelor de business, a strategiilor pe termen lung pentru piaţa locală, dar şi eficienţa managementului riscului.
Imaginea este şi mai relevantă prin prisma profiturilor şi a pierderilor înregistrate după standardele româneşti de contabilitate : bănci foarte agresive pînă să înceapă criza, precum Volksbank, sau cu strategii oscilante, precum Bancpost, sunt acum cele mai lovite.
BCR, liderul pieţei după active, are un avans considerabil faţă de BRD, ocupanta locului secund, însă profitul i-a fost afectat puternic de criză.
Ziarul Capital ne anunţă că scăderea preţurilor practicate pe piaţa imobiliară comparativ cu anii anteriori a dus la reducerea sumelor asigurate pe poliţele facultative pentru locuinţe.
Săptămâna Financiară face cunoscut faptul că tehnologia informaţiei, internetul, agricultura şi energia verde sunt domeniile celel mai atractive identificate de oamenii de afaceri cu experienţă.
Curierul Naţional ne înştiinţează că băncile au început să includă în portofoliile lor, alături de creditele clasice, împrumuturi destinate refinanţării creditelor vechi.
Cu ajutorul acestora, clienţii beneficiază de mai multe avantaje: suplimentarea valorii creditului vechi, reuniunea mai multor credite într-unul singur, mai avantajos, scăderea ratei lunare, alegând o dobândă mai mică, o perioadă de rambursare mai mare sau o altă monedă.
Bursasemnalează că moneda unică europeană este o protecţie şi nu o cauză a crizei, iar atunci când pieţele sunt nervoase, responsabilii politici trebuie să fie înţelepţi, potrivit spuselor preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Pe de altă parte, acesta a precizat că expansiunea economică a Uniunii Europene rămâne fragilă, dar va exista o creştere în acest an.