Revista presei economice, 5 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 05 Martie 2010, 10:27
Toate ziarele economice comentează intervenţia guvernatorului BNR la un seminar organizat ieri pe tema perspectivelor financiare şi economice ale României. "Isărescu este optimist : cred că economia începe să-si revină", titrează Bursa.
Ziarul financiar insistă pe ideea că pentru a face loc pentru investiţiile în infrastructură, esenţiale pentru dezvoltarea economiei, este necesar să fie mai intâi reduse cheltuielile cu salariile din domeniul public. România trebuie să înveţe din ceea ce s-a intâmplat în Grecia, a subliniat guvernatorul.
Nu poate fi susţinută ideea unui punct de pensie de 45% din salariu, când contribuţiile sunt de 37%, iar numărul pensionarilor este mai mare decât cel angajaţilor, îl citează Curierul Naţional pe Mugur Isărescu.
Cotidianul menţionat reţine şi ideea că în ultimele două luni cursul de schimb al leului a evoluat bine. De la perspectiva din decembrie de 4,6 lei pentru un euro, acum suntem îngrijoraţi să nu se aprecieze prea mult.
Ziarul Bursa se referă într-un articol la critica formulată de Sindicatul naţional al funcţionarilor publici la adresa deciziei executivului de a politiza instituţiile de control, inclusiv Garda financiara şi ANAF. Subordonarea interesului public celui de partid a avut o influenţă negativă asupra aplicării legii în combaterea evaziunii fiscale, estimează sindicatul.
"Rabla şi-a luat avânt", titrează Curierul Naţional un articol pe tema realului succes de care se bucură programul în ediţia sa 2010. În primele două săptămâni de la demarare, prin "Rabla" s-au casat peste 20 000 de maşini, dar s-au vândut numai 460. Scopul programului de casare nu este creşterea vânzărilor de automobile, ci reducerea impactului pe care îl au cele vechi asupra mediului, precizează Ziarul financiar.
Sub titlul "Pădurile, făcute şvaiţer prin retrocedări anapoda', Bursa relatează că statul încearcă să redevină proprietar pe terenurile care au fost retrocedate, de multe ori abuziv, în ultimii 20 de ani. Unele proprietăţi au devenit adevărate enclave în interiorul pădurilor statului, generând mari probleme, scrie Bursa.