Revista presei economice, 5 iulie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 05 Iulie 2010, 10:56
În ziarul Bursa citim că "în total, pagubele produse de inundaţii în ultimele două decenii se ridică la aproape 3 miliarde de euro".
Pentru prevenirea inundaţiilor, autorităţile estimează că, în următorii 35 de ani, sunt necesare investiţii de aproape 1 miliard de euro pe an. Procesul de realizare hărţilor de risc a început efectiv din 2006, însă, din cauza lipsei banilor, au fost investiţi doar 27 milioane de lei din cele 240,5 milioane lei, cât este estimat că ar fi necesar.
Ziarul Financiar scrie că "inflaţia creşte la 7,9%, dar impactul majorării TVA asupra scăderii economiei va fi limitat". Totuşi, "FMI este îngrijorat în privinţa capacitătii României de continuare a reformelor", titrează Bursa.
Ziarul Financiar relevă că "modificarea cotei unice sau chiar trecerea la un sistem progresiv de impozitare a veniturilor ar putea fi discutate la anul dacă Guvernul nu reuşeşte să îmbunătăţească colectarea veniturilor bugetare şi să extindă baza de impozitare".
"Discuţiile dintre FMI şi România privind un nou acord ar putea începe în lunile următoare, dar mai întâi trebuie ca Executivul de la Bucureşti să dea un semnal clar în acest sens", scrie într-un alt articol cotidianul menţionat.Un nou acord ar aduce un alt set de reforme structurale în domenii precum infrastructura, companiile de stat sau piaţa muncii, scrie Curierul Naţional.
Sub titlul "Cu un sfert de salariu mai puţin, medicii îşi fac dosare pentru joburi in străinătate", Ziarul Financiar ne informează că din 2007 până în prezent aproximativ 4000 de medici au plecat să lucreze în străinătate. Din cauza salariului insuficient, circa două treimi din medicii rezidenţi care sunt şi căsătoriţi sunt întreţinuţi de părinţi. Problema cea mai gravă o reprezintă existenţa a 3500-4000 de posturi neocupate pentru medici rezidenţi, mai ales în mediul rural.
Ziarul Financiar consacră un amplu articol modificărilor aduse de pe o zi pe alta Codului fiscal, multe "ambigue şi dificil de descifrat chiar de către specialiştii în fiscalitate" şi care "pot da naştere unor interpretări contradictorii şi arbitrare". Un exemplu în acest sens este utilizarea conceptului de "venituri de natură profesională" fără ca acesta să fie definit, cu consecinţa posibilei extinderi a diverselor contribuţii sociale, în disonanţă cu legislaţia existentă. "Se impune adoptarea urgentă a normelor de aplicare care să aducă clarificări", conchide Ziarul Financiar.
Un articol pe o temă similară publică şi Curierul Naţional sub titlul "Ce neclarităţi aduce impozitarea persoanelor fizice autorizate si a drepturilor de autor?"