Revista presei economice, 5 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 05 Ianuarie 2010, 10:45
Ziarul Financiar analizează dilema de azi a BNR. O reducere a dobânzii cu un sfert de punct procentual sau expectativa. În prima şedinţă de politică monetară din acest an, Banca Naţională are de ales între teama de inflaţie şi un semnal de încurajare a economiei în recesiune, scrie ziarul.
El relevă că, din nou, incertitudinea este principalul factor care ar putea să trimită banca centrală în expectativă. Bugetul pe 2010 nu a fost încă adoptat, iar inflaţia - principalul indicator urmărit de BNR - are toate şansele să se reinflameze, odată cu majorările de accize, care duc la creşteri de preţuri în lanţ. De partea cealaltă, continuă Ziarul Financiar, principalii indicatori privind activitatea economică se menţin pe minus, în ciuda unei îmbunătăţiri considerabile în ultimele luni.
Cheia bugetului pe 2010 este creşterea consumului populaţiei cu 3 la sută, care să aducă venituri în plus cu 7 la sută, relevă într-un alt articol cotidianul menţionat. Majorarea consumului este însă puţin probabilă în condiţiile în care abia de anul acesta încep scăderile generalizate de pensii şi de salarii în termeni reali, adică curăţate de inflaţie, iar creditarea nu dă deloc semne de relansare, scrie Ziarul Financiar.
Întreprinzătorii cer din nou Guvernului măsuri anticriză, titrează Curierul Naţional pe prima pagina. Mediul de afaceri cere guvernului să fie mai receptiv la doleanţele întreprinzătorilor şi să-i susţină cu măsuri benefice şi nu doar cu vorbe, că până acum, citim în articol.
Printre principalele măsuri avute în vedere de mediul de afaceri se numără reducerea birocraţiei şi a fiscalităţii, creditarea sectorului privat şi o mai bună cooperare cu partenerii sociali, scrie Curierul Naţional. Pe lista priorităţilor ar trebui să figureze şi reducerea dobânzilor şi penalităţilor la plata taxelor şi impozitelor, care ajung acum şi la 36 la sută pe an. Guvernul ar trebui de asemenea să reducă în regim de urgenţă parafiscalitatea. În prezent numai la nivel naţional există peste 500 de taxe nefiscale.
Pentru diminuarea birocraţiei ar fi necesară reducerea şi simplificarea procedurilor, un ghiseu unic şi o plată unică. Acum exista 545 de autorizaţii, avize, licenţe şi permise necesare desfăşurării agenţilor economici. Şi Codul fiscal are neapărat nevoie de unele corecţii, scrie Curierul National. Astfel, pentru întarzierea plţilor ar trebui penalizat şi statul, nu numai firmele şi trebuie să existe un tratament similar între contractorii privaţi şi cei guvernamentali.