Revista presei economice, 5 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 05 Ianuarie 2011, 11:22
Cotidianul Bursa comentează declaraţia de ieri a lui Adrian Vasilescu că "acest an va fi mai greu decât 2010". "Trebuie să ducem bătălia pe două fronturi. Unul cu ieşirea din recesiune şi celălalt cu încheierea echilibrului bugetar".
Ziarul Financiar publică, pe aceeaşi temă, un articol semnat chiar de consilierul guvernatorului BNR sub titlul "Urgenţele noului an". "Cât priveşte veniturile populaţiei, chiar şi în condiţiile în care băncile vor da mai multe credite, sursa principală de bani va continua să fie alimentată de câştigurile din muncă".
Muncă pentru producerea unor bunuri şi servicii competitive. Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Ce afaceri mai sunt profitabile în 2011?". "În contextul actual al economiei româneşti, dar ţinând cont şi de turbulenţele de pe pieţele externe, românul ar trebui să-şi orienteze investiţiile spre sectoare mai sigure şi, de ce nu, mai profitabile. (...)
Sectoarele cele mai sigure pentru a începe o investiţie sunt în primul rând industria alimentară, infrastructura şi energia regenerabilă", scrie ziarul. "România are un potenţial agricol uriaş, dar care nu este exploatat", îl citează ziarul pe directorul general al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român, Florea Pîrvu. "Dacă am produce la potenţialul nostru, nu am mai avea nevoie de importuri.
Nu am mai plăti miliarde de euro pe produse pe care le putem face şi noi şi mai ieftine şi mai bune. Pe de altă parte, investiţiile în mediul rural necesită şi anumite stimulente din partea guvernanţilor care ar trebui să le facă sătenilor nişte sisteme de irigaţii, de canalizare ca lumea". "În ce priveşte infrastructura, suntem o ţară europeană doar cu numele", a mai declarat responsabilul patronal citat.
Ziarul Financiar analizează modul "cum a ajuns statul român să controleze peste 60% din reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă deşi îşi doreşte mai puţin".
Faptul a intervenit după achiziţia pachetului de acţiuni la care au renunţat cehii de la CEZ. Mişcarea pe care a făcut-o statul este o surpriză în măsura în care el a declarat în repetate rânduri că nu are bani să-şi susţină participaţia şi că este dispus să şi-o diminueze, scrie ziarul.
Curierul Naţional reaminteşte că, în decembrie 2010, ministerul Economiei informa că "se negociază cu noi companii în vederea încheierii de parteneriate pentru construirea reactoarelor 3 şi 4, după retragerea grupului ceh de utilităţi CEZ din proiect".
Ziarul Financiar titrează pe prima pagină "Şedinţă crucială la BNR: dacă ieftineşte creditul, economia poate reporni". BNR ia astăzi în discuţie nivelul dobânzii-cheie la lei, care a îngheţat la 6,25% pe an din mai anul trecut.
Oamenii de afaceri cer scăderea dobânzii pentru relansarea consumului aflat in picaj".
Ziarul relevă că "guvernatorul Mugur Isărescu şi-a justificat in mai multe rânduri reticenţa faţă de reducerea dobânziii-cheie prin riscul încurajării unor speculaţii de curs împotriva leului" şi citează mai mulţi bancheri care consideră că "politica monetară trebuie să-şi menţină conduita preventivă".