Revista presei economice, 5 februarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional şi Cotidianul Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 05 Februarie 2010, 11:05
Din Ziarul financiar aflăm că bancherii se grăbesc să taie dobânzile după semnalul BNR. Dar mai întâi la depozite. "Adio dobânzi de 10% pe an la depozitele în lei", titrează ziarul, comentând că piaţa a reacţionat mult mai rapid decât în trecut la semnalele de politică monetară.
Ziarul financiar scrie că anul trecut numărul tranzacţiilor imobiliare a coborât cu aproape 30% faţă de 2008, în timp ce valoarea operaţiunilor s-a injumătăţit. O explicaţie o oferă înăsprirea condiţiilor de creditare pe fondul crizei.
In Curierul National citim că chiriile din Bucureşti şi Ilfov s-au redus anul trecut în medie cu 26%.
Bancherii au cerut ieri majorarea plafonului de garantare în cadrul programului Prima casă de la 60 000 de euro, cât este în prezent, la 80 000 de euro, citim in Ziarul financiar.
Ministrul Sebastian Vladescu a aratat recent ca doreste revizuirea programului Prima casa astfel incat sa fie incurajata achizitionarea de locuinte noi, însă până acum Finanţele nu au prezentat modalităţi concrete prin care vor finaliza acest obiectiv, relevă Ziarul financiar.
Cotidianul Economistul reia cererea constructorilor adresată executivului de a orienta relansarea programului Prima casă către construirea de la zero a locuinţelor pentru ca această măsură să vină în sprijinul economiei reale.
In Ziarul financiar citim despre intenţia Ministerului Dezvoltării de a introduce obligativitatea certificatului energetic la tranzacţiile imobiliare încă din luna martie. Prin acest certificat potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, explică Curierul Naţional. Majoritatea clădirilor vechi din România au consumuri specifice anuale pentru încălzire, iluminat şi apă caldă de peste 200 kWh pe metru pătrat şi an. Ţinta guvernului se situează sub 100 kWh.
Bursa prezintă bilanţul anului turistic 2009. Sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 14,5%, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a scăzut cu 6 puncte la 28,4%.