Revista presei economice, 4 iunie
Articole din Economistul, Curierul National, Bursa, Ziarul Financiar, România liberă.
Articol de Dinu Dragomirescu, 04 Iunie 2010, 10:51
"Mult promisa relansare economică...mai aşteaptă", titrează cotidianul Economistul după anunţarea scăderii economiei cu 2,6% în primul trimestru al anului.
"Construcţiile lasă economia în recesiune", titrează Curierul Naţional despre declinul de 17,3 % al activităţii în acest sector pentru care anul 2010 este un an pierdut din cauza lipsei de finanţare.
Singura ramură care a înregistrat o creştere a volumului de activitate a fost industria (cu 4,2%), notează şi ziarul Bursa.
Contracţia economiei s-a reflectat în scăderea cu 10,7% a volumului impozitelor nete colectate la bugetul de stat.
Majoritatea analiştilor anticipează prelungirea recesiunii în acest an, relevă Ziarul Financiar.
Publicatia o citeaza pe Andreea Vass-Paul, consilierul premierului Emil Boc, care a declarat la o televiziune că datorită supraîncărcării aparatului public, anul viitor ar putea apărea nevoia restructurării suplimentare a 125 000 de persoane pe lângă cei 70 000 de bugetari restructuraţi în 2010.
Revenirea rapidă la nivelul actual al salariilor şi pensiilor depinde de viteza restructurării, a afirmat Andreea Vass-Paul, citată şi de România liberă.
În Bursa citim că guvernul lucrează în prezent la o analiză privind restructurarea agenţiilor guvernamentale.
Potrivit vicepremierului Marko Bela, în cazul multor agenţii guvernamentale există suprapuneri de funcţii si atribuţii.
Ziarul Financiar trece în revistă câteva din concluziile conferinţei pe care a organizat-o ieri pe tema "Modernizarea României. Cum va arăta economia în 2020".
Până atunci, populaţia ţării va scădea cu aproximativ două milioane de persoane şi va fi majoritar îmbătrânită.
De aceea, va trebui să fim pregătiţi să muncim mai mult, citează ziarul opinia unui manager.
Printre măsurile necesare pentru modernizarea ţării figurează creşterea investiţiilor străine, impulsionarea exporturilor, cooperarea între mediul privat, social şi public, dezvoltarea spiritului întreprinzător şi a educaţiei, regândirea administraţiei şi schimbarea modului de gândire.
Populaţia ar trebui să înveţe să economisească în perioade de creştere economică şi nu să se îndatoreze, aşa cum s-a întâmplat în România, acest sfat fiind valabil inclusiv pentru pensii, îl citează ziarul pe economistul şef al Băncii Naţionale Valentin Lazea.
Nu avem nicio şansă la o pensie decentă dacă ne bazăm numai pe stat, care nu va avea niciodată puterea necesară să susţină pensii mari.