Revista presei economice, 4 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 04 Ianuarie 2010, 11:13
Ziarul Financiar enumeră pe prima pagină 20 de motive de speranţă şi 20 de temeri pentru 2010.
La rubrica de unde ar putea veni veştile bune, ziarul menţionează o redresare a exporturilor pe baza revenirii economiilor din Europa occidentală, dar şi menţinerea la nivel înalt a exporturilor de maşini Dacia pe baza comenzilor din Europa de vest.
Întreaga presă consemnează în context locul 3 ocupat de marca autohtonă într-un top al fiabilităţii publicat în Franţa.
Dar tot din Ziarul Financiar aflăm că mediul de afaceri consideră nerealistă prognoza guvernului de creştere cu 3,5 la sută a exporturilor româneşti în 2010, chiar dacă producţia Ford şi cea de telefoane mobile Nokia de la Jucu vor începe să conteze în cadrul livrărilor peste hotare.
Guvernul speră că locomotiva creşterii economice de anul acesta vor fi exporturile, dar alocă doar o treime din fondul de susţinere a exporturilor de anul trecut.
De unde vor strânge Finanţele venituri mai mari cu 7,5 la sută decât în 2009, este titlul unui alt articol din Ziarul Financiar. Estimările sunt totuşi mai temperate decât în 2009, cand oficialii guvernamentali prognozau venituri mai mari cu 18 la sută. În realitate acestea aveau să scadă cu 6 la sută.
Este greu de crezut că s-ar putea înregistra o creştere a colectărilor bugetare, scrie ziarul, în condiţiile în care cota unică de impozitare şi TVA-ul vor rămâne nemodificate, iar aşteptările nu sunt foarte optimiste în ceea ce priveşte revenirea consumului şi a producţiei, dat fiind ca firmele anunţă continuarea disponibilizarilor.
Somajul va rămâne problema anului 2010, cu precizarea că principalul furnizor de şomeri va fi de această dată statul, relevă Ziarul Financiar.
Reforma cheltuielilor este crucială pentru evitarea creşterii taxelor, se intitulează un articol semnat de către aceeaşi publicaţie de reprezentantul României la FMI Mihai Tănăsescu.
Restructurarea cheltuielilor publice este abosolut necesară, releva acesta. Reducerea cheltuielilor de personal, a caror pondere în produsul intern brut s-a dublat practic faţă de 2004, trebuie facută imediat. Pentru anul care a început s-a anunţat deja o reducere de aproximativ 100 000 de persoane. Ar fi însă de preferat ca în acest proces să fie ales criteriul competenţei şi nu cel al subiectivismului, estimează Mihai Tanasescu.
Deocamdată, constata Curierul National, reorganizarea agenţiilor guvernamentale se traduce printr-o creştere a cheltuielilor de personal în bugetul de stat.