Revista presei economice, 31 august
Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Gândul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 31 August 2010, 11:36
Ziarul Bursa ne informează că, în majoritatea regiunilor ţării, în trimestrul al doilea s-a inregistrat o scădere a ratei locurilor de muncă vacante comparativ cu primul trimestru al anului in curs.
Cotidianul Gândul titrează. "A început sezonul angajărilor, dar numai la firmele străine".
"În timp ce multinaţionalele, care produc pentru export, anunţă în fiecare zi crearea de noi locuri de muncă, firmele din România care produc pentru piaţa locală anunţă disponibilizări".
În Ziarul Financiar dar şi în Bursa citim că în vreme ce în ţara noastră economia s-a contractat cu 0,5% în trimestrul doi, Polonia şi-a accelerat creşterea la 3,5%.
Ziarul Financiar îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu ritmul de majorare a îndatorării publice. Datoria statului creşte fără încetare cu 1 miliard de euro pe lună, "în condiţiile în care acest guvern se dovedeşte neputincios să treacă la relansare economică", scrie ziarul.
Curierul Naţional se ocupă într-un articol intitulat "Fără metafore, despre pensiile care nu vor mai fi" de dezechilibrele din sistemul de pensii şi din economia ţării noastre în general. România este ţara cu cea mai mică pensie din Uniunea Europeană, după Bulgaria.
Aproximativ 6 milioane de cetăţeni români primesc pensii de la stat, în timp ce doar 4,1 milioane sunt salariaţi. Un dezechilibru fatal al forţei de muncă agravat de faptul că doar 55% din populaţia aptă de muncă cu vârsta de până la 64 de ani este angajată în prezent. Astfel, România este una din ţările din UE cu cei mai puţini salariaţi, dar, în acelaşi timp, una dintre ţările din UE cu cei mai mulţi angajaţi la stat. (...) "Vârsta reală de pensionare în România este de 55 de ani, cea mai mică din Uniunea Europeană.
În plus, există câteva sute de mii de "pensionari de lux", care beneficiază de pensii uriaşe. Cea mai mică pensie din România, aproximativ 80 de euro, este de o sută de ori mai mică decât pensia acordată uneia dintre categoriile profesionale favorizate cea a magistraţilor.
Din Ziarul Financiar aflăm din titlu că "Staţiunea Terra este o simplă promisiune în şirul anunţurilor "fantastice" din turism".
Ziarul citează opinia unui operator din domeniu, Paul Mărăşoiu, care declară, "Cred că ar fi fost mai normal să reconceptualizăm şi să modernizăm staţiunile pe care le avem deja pe litoralul românesc până să facem altele noi".
Specialistul citat mai susţine că "in urmă cu doi ani, când se anunţau staţiuni la munte, dar şi în alte zone, parcă le mai dădeai crezare, dar acum, în timp de criză, aceste promisiuni par prea puţin fondate".
Sub titlul "Cât ne costă rechizitele copiilor", Curierul Naţional publică un articol din care aflăm că preţurile rechizitelorau scăzut puţin ca urmare a reducerii veniturilor părinţilor.
Dar chiar şi aşa, Ziarul Financiar a calculat că "familiile cu doi copii ar putea da un salariu întreg în septembrie pe cumpărăturile de început de an şcolar: valoarea estimativă a coşului de rechizite şi haine pentru doi elevi este de 250-300 de euro, în condiţiile în care salariul mediu net la nivelul ţării este de circa 340 de euro."