Revista presei economice, 30 noiembrie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 30 Noiembrie 2010, 11:14
Întrega presă economică comenteză prognoza de toamnă a Comisiei Europene. "Executivul de la Bruxelles" - scrie Ziarul financiar - "anticipează o scădere a economiei României de 1,9% în acest an urmată de o creştere de 1,5% in 2011, alimentată în principal de investiţii, prognozele fiind în linie cu estimările FMI. Investiţiile urmează să urce anul viitor cu 4,2%, după contracţii de 25,3%, respectiv 9,9% în 2009 şi 2010. Cererea internă, principalul motor de creştere al economiei româneşti în anii de boom până în 2008 şi indicatorul care a scăzut semnificativ odată cu recesiunea, va reveni anul viitor doar marginal pe creştere, odată cu o uşoară ajustare pozitivă a salariilor."
Curierul Naţional notează şi el că "cererea internă va continua să fie frânată de corecţiile fiscale şi de raportul mare dintre serviciul datoriei şi veniturile populaţiei", care determină de asemenea o rată ridicată a creditelor neperformante. Curierul Naţional citează şi el concluzia Comisia Europene că "scăderea şomajului este îngreunată de flexibilitatea redusă a pieţei muncii şi de concedierile din sectorul public. "Imbunătăţirea legislaţiei pieţei muncii rămâne o provocare-cheie într-o ţară care se luptă cu o economie informală uriaşă, o rată scăzută de angajare şi un fenomen puternic de emigrare". Titlul articolului: "C:E:: Scăderea şomajului ar putea fi doar pe hârtie".
Ziarul Financiar explică şi el de ce: "Persoanele care nu mai primesc ajutorul de şomaj nu par motivate să revină pe piaţa muncii cu forme legale, revenirea angajărilor urmând să fie întârziată, neglijabilă, anul viitor". "Munca la negru, o opţiune în continuare atrăgătoare pentru România", titrează pe acest subiect şi cotidianul Economistul.
Cotidianul Bursa reţine din previziunile publicate ieri şi faptul că, "la capitolul inflaţie, Comisia Europeană estimează că în 2010 România va avea cea mai ridicată rata anuală a inflaţiei din rândul celor 27 de state membre (6,1 procente), situaţia urmând să se repete şi în 2011, când România va înregistra o rată anuală a inflaţiei de 5,5 procente". Cifrele sunt sensibil mai mari faţă de previziunile anterioare, notează ziarul. Curierul Naţional relevă că "potrivit unui sondaj lunar al Comisiei Europene, indicatorul încrederii populaţiei si companiilor în economia românească a continuat să urce în noiembrie, după un avans timid in septembrie şi o crestere mai accelerată in octombrie".
Ziarul financiar publică un articol sub titlul "Ce măsuri sunt prevăzute în proiectul pentru noul Cod al muncii" şi analizează zece dintre ele, considerate a fi "cele mai importante". "Codul muncii, lansat în 2003, urmează să fie modificat în aşa fel încăt angajatorii să poată face concedieri mai uşor, să folosească mai mult forţă de muncă temporară sau să reducă programul de lucru al angajaţilor concomitent cu o scădere a salarilor, dacă situaţia firmei o cere".
Într-un articol intitulat "Ce aduce oamenilor de afaceri noul Cod al Muncii", în cotidianul Bursa citim: "Guvernul urmează să modifice Codul Muncii pentru flexibilizarea pieţei forţei de muncă şi pentru sprijinirea oamenilor de afaceri, pe timp de criză".