Revista presei economice, 30 iulie
Articole din Bursa, Curierul Naţional, Economistul şi Ziarul Financiar.
30 Iulie 2010, 09:52
"Gazprom, interesată de certificatele noastre de emisii de carbon", titrează astăzi pe prima pagină Bursa.
Nu ducem lipsă de oferte: "afacerea certificatelor de carbon adună la masa guvernanţilor noştri giganţii energetici".
Ministrul economiei, Adriean Videanu a anunţat deja că executivul a înfiinţat o companie de negociere şi, cel mai important, că de pe urma afacerii România ar putea obţine în jur de 2 miliarde de euro. Bani ce ar urma să fie folosiţi pentru investiţii în sistemul energetic.
Tot în Bursa: "Testele de stres, un exerciţiu de imagine".
Jurnaliştii analizează criteriile după care s-a făcut evaluarea instituţiilor bancare din Europa, neconforme cu realitate, susţin ei şi îl citează pe Wolfgang Munchau, analist de la Financial Times, care spune: "Dacă ai încerca să testezi siguranţa automobilelor sau a jucăriilor pentru copii utilizând acceaşi metodă pe care a aplicat-o UE în testele de stres asupra băncilor, ai ajunge la închisoare".
Curierul Naţional: "Terenurile nu mai au valoare nici măcar pe hârtie". Proprietarii tot scad din preţul terenurilor, doar doar vor reuşi să le vândă. "De la preţurile uimitoare din 2008, terenurile eu ajuns la preţuri mult mai mici, scriu cei de la Curierul, iar în 2010 observăm acceaşi tendinţă de scădere şi vorbim de procente de până la 50%". Cifre care descriu situaţia la nivel naţional, mai reiese din analiză.
Economistul scrie despre discuţiile purtate ieri, între delegaţia FMI şi autorităţile române.
Liberalizarea preţului gazelor naturale, discutată cu reprezentanţii FMI, cu cei ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, nu va trebui să ducă neaparat la majorarea preţurilor, concluzionează jurnaliştii referindu-se şi la o declaraţie a ministrului economiei.
Modificarea Codului Muncii, a legii salarizării unitare şi a legii reformei pensiilor publice este un alt subiect pe care îl propune Economistul.
Modificările trebuie operate cât mai rapid, e citată poziţia şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, pentru a-şi produce efectele în 2011.
Altfel, Ziarul Financiar publică astăzi un clasament al celor mai mari 50 de companii cu capital privat românesc.
Deşi 50 de bussinesuri româneşti rulează doar cât cele mai mari cinci firme străine din economie(Petrom, Dacia, Metro, Rompetrol şi Orange), antreprenorii români reuşesc să se impună în domenii precum farmaceuticele, construcţiile sau distribuţiile.
Pe primele trei locuri ale topului realizat de jurnaliştii de la Ziarul Financiar sunt Mediplus Exim, din domeniul produselor farmaceutice, RCS RDS, cablu TV şi Interagro, chimie.
Tot în Ziarul Financiar, sunt consultaţi experţi şi oameni de afaceri care, după o şedinţă deschisă organizată de redacţia cotidianului trag concluzia: Businessul are nevoie de mai mult optimism, iar statul trebuie să dea socoteală de banii cheltuiţi.