Revista presei economice, 30 decembrie
Articole din Les Echos, Neue Zuercher Zeitung şi Il Sole 24 Ore.
Articol de Dinu Dragomirescu, 30 Decembrie 2010, 11:10
Cotidianul francez Les Echos publică un articol intitulat "Croaţia: remaniere în vederea adeziunii la Uniunea Europeană". Parlamentul de la Zagreb a aprobat ieri înlocuirea a patru miniştri decisă de premierul Jadranka Kosor, în contextul în care Croaţia este unul din rarele ţări europene care nu a revenit pe creştere economică în 2010. După o contracţie de 5,8% în 2009, economia croată a mai scăzut cu aproape 2% în acest an.
Numirea unui vice prim ministru însărcinat cu investiţiile relevă prioritatea acordată de Croaţia investiţiilor străine, care au reprezentat motorul creşterii economice de 4% pe an înregistrate între 2004 şi 2008. Prioritară pentru guvernul remaniat croat este lupta împotriva corupţiei, ilustrată de fuga din ţară acum câteva zile şi arestarea în Austria a fostului prim ministru Ivo Sanader, care, spre surpriza generală, a renunţat la funcţie în vara anului trecut. Corupţia rămâne călcâiul lui Ahile al cererii de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, care ar urma să se finalizeze în ianuarie 2013, conchide Les Echos.
Neue Zuercher Zeitungconsacră un articol eforturilor Chinei de a-şi lărgi accesul la resurse de petrol din străinătate. China - notează cotidianul elveţian de limbă germană - a devenit cel mai mare consumator mondial de energie, întrecând Statele Unite. Principalele trei societăţi publice chineze din sectorul hidrocarburilor (Petrochina, Sinopec şi CNOOC) au investit, din 2004 încoace, miliarde de dolari în Asia, Africa şi America Latină, iar din acest an, pentru prima dată şi în Statele Unite. In anii 90, China încă exporta petrol. In prezent, ea este al doilea importator mondial, iar petrolul importat acoperă mai mult de jumătate din consumul ţării.
China a devenit al doilea mare investitor în străinătate, după Statele Unite. Cu sprijinul masiv al băncilor de stat cu acces la uriaşele rezerve de devize de 2800 miliarde de dolari ale ţării, notează Neue Zuercher Zeitung. Mai reţinem din cotidianul elveţian menţionat şi un articol consacrat convorbirilor pe care premierul ungar Viktor Orban le are azi la Shanghai cu premierul chinez Wen Jiabao.
China ar putea să ajute Ungaria să-şi cârpească deficitul bugetar, după ce aceasta a pus capăt convorbirilor cu Fondul Monetar Internaţional şi va fi nevoită să se finanţeze pe pieţele internaţionale. Încă nu este clar dacă China se va angaja financiar în Ungaria, din cauza presiunii interne exercitate asupra guvernului de la Beijing să dea dovadă de mai multă prudenţă în plasamentele în străinătate, scrieNeue Zuercher Zeitung.
Cotidianul economic italian Il Sole 24 ore publică un clasament al popoarelor celor mai generoase sub aspectul donaţiilor, al timpului consacrat voluntariatului şi al ajutorării străinilor întâlniţi întâmplător, aşa numitul World Giving Index. Pe primul loc se situează australienii şi neo-zeelandezii, urmaţi de canadieni şi irlandezi. Pe ultimele locuri se situeaza burundezii, ucrainienii, sârbii şi grecii. Japonezii, a căror ţară este una din cele mai bogate din lume, se află pe locul 119. În schimb, o ţară săracă precum Sri Lanka apare pe locul 11. China poate fi găsită pe locul 147.