Revista presei economice, 3 septembrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Gândul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 03 Septembrie 2010, 10:41
Remanierea guvernamentală ocupă prima pagină în Ziarul Financiar şi Bursa, dar este în schimb total absentă în Curierul Naţional şi Economistul. Ziarul Financiar titrează: "Premierul Boc sacrifică şase ministri pentru a rămâne la guvernare".
Aceştia vor fi înlocuiţi cu oameni de partid, proveniţi din structurile teritoriale. Ziarul notează că "reacţiile pe piaţa financiară au fost minore: bursa a terminat pe creştere, euro a fost stabil". Ziarul Financiar relevă totuşi că "oamenii de afaceri vor o politică economică nouă, nu doar nume noi". "Era important ca remanierea să se fi făcut după o analiză temeinică, în funcţie de programul propus iniţial şi atingerea ţintelor", îl citează ziarul pe preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru.
Cotidianul Bursa reţine din remanierea guvernamentală anunţată ieri faptul, consemnat în titlu, că "Măsurile de relansare economică s-au pierdut pe drum". "Coaliţia guvernamentală trebuia să prezinte, pe 1 septembrie, un set de măsuri de relansare economică, după ce oficialii guvernamentali au susţinut că ţara s-a stabilizat fiscal, iar măsurile de austeritate au început să-şi arate eficienţa.
Nici după două zile despre măsurile de redresare economică nu s-a mai auzit nimic." Singurul care a vorbit ceva despre relansarea economiei a fost preşedintele Traian Băsescu" care, chiar pe 1 septembrie, a declarat în faţa ambasadorilor ţării noastre : "Nu există bani pentru programe speciale de relansare a economiei, pentru că tot ce împrumutăm se duce în cheltuieli de consum".
"Investiţiile realizate în economia naţională au scăzut cu 18,7% în prima parte a anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009", relevă ziarul Bursa într-un alt articol. "Este nevoie de relansare economică, iar aceasta nu o putem vedea numai din cererea externă", îl citează ziarul pe economistul şef al BCR Lucian Anghel.
In Gândul, Victor Rotariu face o "listă a problemelor României care nu sunt remaniate". "Remanierea miniştrilor, oricare ar fi ei şi cu oricine ar fi înlocuiţi, nu va duce la creşterea, peste noapte, a PIB, nu va împiedica statul să fie din ce în ce mai dator bancherilor, nu va putea anula tăierea salariilor cu 25% şi nici nu va permite construcţia reţelei de autostrăzi. (...) Nu este nevoie de un anumit ministru, ci de orice ministru dispus să muncească pentru toţi şi nu doar pentru el şi prietenii lui", conchide editorialistul.