Revista presei economice, 3 decembrie
Articole din Ziarul Financiar, Economistul, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 03 Decembrie 2010, 11:33
"Alba-neagra cu prima înmatriculare" - titrează Curierul Naţional pe prima pagină. Ministerul Mediului scumpeşte taxa auto ca să aibă bani pentru programul Rabla 2011.
80% din banii Fondului de Mediu vin din taxa de înmatriculare.
Anul viitor - comentează Curierul Naţional - un voucher va costa statul cu 21 la sută mai puţin decât acum, dar la înmatriculare statul va cere cu 25 la sută mai mult.
Ziarul Financiar titrează : "Consumul populaţiei a rezistat asaltului TVA şi scăderii salariului".
Ziarul sintetizează ultimul set de date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Scăderea puternică a agriculturii şi continuarea declinului construcţiilor şi comerţului au tras economia în jos în trimestrul al treilea al acestui an.
Veştile pozitive au venit însă de la industrie, care şi-a continuat ascensiunea (e drept, într-un ritm mai temperat), dar şi de la consumul populaţiei care nu a scăzut decât cu puţin peste un procent din PIB în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Revenind la agricultură, Ziarul Financiar notează că domeniul a fost tras în jos de recolta târzie.
Chiar dacă producţia de cereale a fost mai bună decât anul trecut, agricultura a avut o contribuţie negativă pe ansamblul perioadei iulie-septembrie întrucât ploile au întârziat recoltatul.
Şi Economistul comentează astăzi datele INS de la Bucureşti, cărora le adaugă concluziile unei estimări preliminare publicate ieri de Oficiul European pentru Statistică, EUROSTAT.
Acestea pun în evidenţă faptul că Grecia şi România au fost singurele state membre ale Uniunii Europene care au înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an o scădere a PIB în ritm anual.
Ziarul Bursa : "Vinul ar trebui să coste cel puţin la fel ca în 2009".
Vinul produs în acest an este foarte bun, în ciuda faptului că 2010 a fost un an destul de greu, din punct de vedere al condiţiilor meteo.
Calitatea bună a vinului se datorează investiţiilor majore în tratamentele fito-sanitare.
În consecinţă - spun oamenii din domeniu - preţul la raft ar trebui să fie cel puţin egal cu cel de anul trecut, pentru a fi acoperite cheltuielile pe care producătorii le-au avut de-a lungul anului pentru tratarea viilor.