Revista presei economice, 29 octombrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 29 Octombrie 2010, 10:42
Prima pagină din Ziarul Financiar este dominată de titlul "Deficitele trebuie reduse. Vremea finanţărilor ieftine se apropie de sfârşit, anunţă guvernatorul BNR".
Aceasta înseamnă că "toată economia ar trebui să se pregătească să ia în calcul dobânzi mai mari", suţine Mugur Isărescu. "Suntem la limita finanţării relativ ieftine a deficitelor noastre. Dacă facem deficite mai mari, toată creşterea de deficit se duce pe dobândă, pe majorarea costului creditului, a spus Isărescu".
"In opinia guvernatorului BNR, provocarea pe termen mediu este asigurarea stabilităţii fiscale fără a pune în pericol perspectivele de creştere economică."
"Până acum Finanţele au reuşit să se încadreze în ţintele de deficit bugetar sacrificând investiţiile şi amânând plata datoriilor către sectorul privat"", scrie cotidianul menţionat.
Ziarul Financiar publică si opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, după care "România se află în prezent într-o criză majoră a finanţelor publice, fără rezolvarea căreia nu este posibilă reluarea creşterii sustenabile a PIB".
FMI crede că anul viitor vom avea creştere economică, scrie Ziarul Financiar, care reaminteşte totuşi că Fondul şi-a modificat prognoza de creştere pe România de cinci ori de la începutul acordului cu ţara noastră.
Ziarul Bursa scrie că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit prognoza privind scăderea economiei noastre la 2% faţă de o contracţie de 3%, cât prevedea în iulie.
Mai toate ziarele comentează estimaţia FMI că produsul intern brut pe locuitor al României va reveni la nivelul din 2008 abia în 2013.
"Estimările au fost modificate în jos faţă de cele de acum şase luni, când România revenea din 2012", notează Curierul Naţional.
"Cum de tocmai în România unde economia a fost "dopată" cu 20 de miliarde de euro revenirea întârzie cu doi ani?", se intreabă Ziarul Financiar.
Curierul Naţional îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "FMI nu lasă la preţ". FMI este îngrijorat de caracterul temporar al reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, valabilă până la sfârşitul anului. Neprelungirea ei ar pune în pericol ţintele fiscale stabilite pentru anul viitor, atrage atenţia Fondul.
Acelaşi ziar titrează cu referire la următoarea tranşe din acordul stand by cu Fondul: "FMI ne dă banii doar dacă modificăm Ordonanţa de urgenţă 50". Este vorba de amendamentul vizând eliminarea referirilor la contractele în derulare.
Cotidianul Bursa îşi deschide prima pagină cu un amplu articol intitulat "Mari afaceri, dezgropate de războiul stenogramelor".
"Sumele uriaşe, vehiculate inclusiv prin paradisuri fiscale, arată miza reală a războiului politico-mediatic, justificîndu-le încrâncenarea cu care se lovesc reciproc cele două tabere, fiecare din ele cu ramificaţii politice extrem de influente", scrie Bursa.
"Sub toată această răfuială, se ascund interese de sute de milioane de euro", relevă ziarul.