Revista presei economice, 29 noiembrie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Săptămâna Financiară, Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 29 Noiembrie 2010, 10:54
Bursa consacră un articol comentării proiectului de buget pe anul viitor. "Pentru 2011, ţara noastră are o perspectivă financiară bună, însă cu condiţia să aibă în continuare o politică prudentă", îl citează ziarul pe ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.
Ziarul Financiar este de părere că "pe partea de încasări autorităţile par să se hazardeze din nou, ca şi în anii trecuţi, cu un proiect de buget optimist (...) riscând o supraestimare a posibilităţilor de a strânge impozite. Analiştii au recomandat prudenţă în construcţia bugetară susţinând că o creştere cu 7% a veniturilor ar fi posibilă doar în ipoteza revenirii economiei în teritoriul pozitiv, cu o creştere de cel puţin 2%, ceea ce nu este deloc sigur". Săptămâna Financiară relevă că la supralicitarea veniturilor bugetare se adaugă şi cea a produsului intern brut. "Aşa se face că, an de an, la jumătatea exerciţiului bugetar incep corectările", între care "amputarea cheltuielilor de investiţii". "Iar ţinta de deficit este atinsă numai prin realizarea de arierate fie de către guvernul central, fie de către administraţiile locale, fie de către companiile de stat".
Ziarul Financiar îl citează pe şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks,care a declarat că "situaţia din România este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi". Jeffrey Franks a explicat că "este foarte important ca România să continue în mod ferm procesul de reducere a deficitului bugetar, astfel încât să menţină datoria publică la niveluri foarte joase", scrie şi Bursa. "În acest context, el a menţionat că ar fi periculos pentru România să renunţe la măsurile de ajustare adoptate, pentru că ar apărea problema finanţării deficitului bugetar, iar datoria publică ar putea creşte la un nivel considerat nesustenabil de pieţele internaţionale."
Ziarul Financiar consacră un articol necesităţii de învăţa din propria experienţă la care s-a referit guvernatorul BNR într-o conferinţă. "Vorbind despre actul de guvernare, Mugur Isărescu a amintit că România a trecut prin cinci crize financiare în ultimii 20 de ani "şi tot nu s-a invăţat minte", sugerând ulterior că lipsa educaţiei financiare este cauza acestui comportament". Pe aceeaşi temă, ziarul Bursa îl citează pe Adrian Vasilescu, care a menţionat că "niciodată, în viitorul previzibil, nu va mai exista creditare ca in perioada 2004-2008". Toate băncile din România sunt in situaţia de a relua creditarea azi. Ceea ce lipseşte este încrederea, a declarat consilierul guvernatorului BNR, citat în Bursa.
Săptămâna Financiară consacră un articol Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 50/2010. "Lipsa unei dezbateri publice despre ordonanţa privind creditele populaţiei înainte de a fi aprobată de Guvern şi nesocotirea recomandărilor BNR şi ale bancherilor îşi produc acum efectele negative: peste 100 de amendamente au fost aduse OUG 50 în dezbaterea Parlamentului de către deputaţi, bănci, instituţii financiare nebancare, clienţi nemulţumiţi şi chiar de Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, iniţiatoarea legii".
Sub titlul "Problemele financiare îi obligă pe români să-şi ducă bolile pe picioare", Curierul Naţional publică concluziile unei anchete pe tema comportamentului de achiziţie a medicamentelor şi felului în care populaţia îşi tratează afecţiunile medicale de care suferă. "Pacientul se rezumă la a cumpăra medicamentele absolut necesare, respectiv cele prescrise de medic. Pentru multe din medicamentele fără prescripţie, indicate în general pentru afecţiuni mai uşoare, cumpărarea este amânată, dacă nu anulată." Acelaşi cotidian publică un portret robot al cetăţenilor care doresc să muncească peste hotare. "Românul care doreşte să plece la muncă în străinătate are între 30 şi 45 de ani, este căsătorit, cu minori în îngrijire şi rezidenţă în mediul urban". Recrutorii intervievaţi au spus că primesc solicitări de angajare în special pentru sectoarele de "construcţii" şi "personal medical şi sanitar". "Domeniile "entertainment", "îngrijire bătrâni" şi "restaurant" sunt următoarele favorite", scrie Curierul Naţional.