Revista presei economice, 29 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional şi Curentul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 29 Iunie 2010, 11:14
Sub titlul "Euro urcă la noi maxime istorice. În două zile leul a pierdut 2%", Ziarul Financiar scrie că, în lipsa unei intervenţii a BNR, euro a depăşit ieri $,34 lei."Piaţa a reacţionat la decizia Guvernului de a majora TVA, care va adânci contracţia economiei aflată deja în al doilea an de scădere."
Unii economişti precum Eugen Rădulescu, citat şi de Curierul Naţional, sunt de părere că "paritatea ar putea ajunge în bălării", în vreme ce economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că "depăşirea nivelului de 4,3 lei va fi doar temporară".
Bursa constată că "declaraţiile politice sunt contradictorii şi este foarte multă incertitudine în piaţă. (...) Până la sfârşitul săptămânii ne vom convinge dacă a fost doar o reacţie emoţională la ultimele noutăţi sau deprecierea leului va continua", scrie ziarul.
Bursa citează şi opinia lui Daniel Dăianu că "evoluţia de ieri a leului faţă de euro nu reprezintă o prăbuşire a monedei naţionale". Fostul ministru de Finanţe atrage în acelaşi timp atenţia că "mărirea TVA nu rezolvă marile dezechilibre din economie care au impact asupra deficitului public", scrie Bursa.
Întreaga presă economică relevă că deficitul bugetar a urcat cu încă 1 miliard de euro în mai, la 3,1% din PIB.
Ziarul Financiar remarcă în special creşterea cu 10,7% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii înregistrată în bugetele locale, paralel cu scăderea în continuare cu 7,8% a sumei colectate din TVA, principala sursă de venituri a bugetului de stat.
Ziarul Financiar scrie că "deprecierea leului complică lupta BNR cu inflaţia, pentru că ea se simte imediat în preţul bunurilor importate", chiar dacă un leu mai slab dă o gură de oxigen exportatorilor, care se confruntă cu creşterea costurilor de producţie.
Întreaga presă îşi exprimă scepticismul privind posibilitatea atingerii ţintei de inflaţie în acest an. Intr-un asemenea context, o eventuală reducere uşoară, mâine, a dobânzii de politică monetară ar putea fi "ultima din acest an", scrie Ziarul Financiar.
Curentul scrie despre copiii romi din Ţăndărei care cerşesc în Marea Britanie şi care au fost traficaţi de proprii părinţi pentru 20 000 de lire sterline "bucata". "Traficul de copii a ajuns să fie atât de sofisticat, încât familia care vinde copilul şi traficanţii care îl preiau semnează contracte. (...) Banii pe care îi face fiecare copil sunt trimişi in Ţăndărei prin transfer bancar", scrie ziarul.