Revista presei economice, 29 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 29 Ianuarie 2010, 11:13
Potenţialul de creştere economică al României este de 5-6% pe an, titrează Bursa, citându-l pe reprezentantul României la FMI Mihai Tănăsescu. Economia va înregistra o creştere moderată anul acesta şi va atinge potenţialul maxim de creştere abia in 2012, titrează Ziarul financiar. Suntem pe drumul cel bun, dar trebuie să învăţăm lecţia cumpătării, declară oficialul român, reamintind că există riscuri legate de implementarea reformelor în sistemul bugetar-fiscal, unde e nevoie de fermitate.
In Ziarul financiar citim că ameninţarea majorării unui impozit precum TVA persistă dacă guvernul intârzie reducerea cheltuielilor cu salariile în administraţie. FMI a lăsat executivul să aleagă între reduceri de personal în sectorul bugetar, reduceri de salarii sau concedii fără plată. El nu a forţat adoptarea unei soluţii anume, astfel încât autoritaţile să-şi asume deciziile şi să nu dea vina pe experţii de la Washington pentru măsurile care trebuie să fie luate.
Deocamdată politicienii tergiversează adoptarea unor decizii, ezitările fiind vizibile chiar în interiorul Guvernului, scrie Ziarul financiar.
Sub titlul Datoria publică creşte degeaba, Curierul Naţional analizează îngrijorarea reprezentantului României la FMI legată de ritmul de creştere a datoriei, ritm care s-a dublat în ultimii doi ani şi jumătate. Dacă o ţinem tot aşa, vom ajunge la scoruri foarte mari fără să vedem rezultate, afirmă Mihai Tanasescu.
In acelaşi timp, scrie Curierul Naţional, patronii atrag atenţia că situaţia din economie va deveni din ce în ce mai îngrijorătoare în condiţiile în care România împrumută bani pentru a plăti pensiile şi salariile, sacrificând investiţiile statului. Ziarul citează opinia Consiliului IMM-urilor potrivit căreia guvernul ar trebui să scoată de la naftalină proiectul legii investiţiilor şi impreună cu partenerii sociali să aleagă o variantă care întradevar să stimuleze investitorii străini să vină în România precum şi pe cei locali.
Ponderea investiţiilor în buget ar putea creşte fără a deteriora deficitul dacă statul ar crea spaţiu fiscal eliminând ineficienţele, îl citează Curierul Naţional pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
Pentru Ziarul financiar principalul subiect de prima pagină este clarificarea intervenită ieri după săptămâni de incertitudini pentru deţinătorii de microîntreprinderi şi pentru reprezentanţii administraţiilor fiscale. Trecerea microîntreprinderilor de la impozitarea pe venit cu 3% la impozitarea pe profit cu 16% se va face automat.