Revista presei economice, 28 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, România liberă.
Articol de Dinu Dragomirescu, 28 Iunie 2010, 11:00
Presa economică de azi cuprinde numeroase reacţii la hotărârea Guvernului de a majora TVA cu 5 puncte procentuale după declararea ca neconstituţională a legii care scădea pensiile cu 15%.
Ziarul Financiar îşi deschide ediţia cu titlul "TVA creşte, economia fierbe, oamenii de afaceri îşi fac calcule". Cotidianul citat publică între altele punctul de vedere al lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, după care problema de fond a economiei româneşti este "sindromul restricţiilor bugetare slabe".
Acesta continuă să existe în ciuda progreselor către o economie funcţională de piaţă. "La noi unele entităţi economice anticipează că în cazul unui eşec sunt salvate de stat şi aceste anticipaţii le afectează comportamentul. (...) La rândul său, statul împovărat de generoziatea-i nesustenabilă şi socialmente ineficientă a trebuit să fie salvat de FMI în 1992 şi, mai recent, în 2009, dar si de sectorul privat."
"Sursa problemei sunt reformele incomplete ale finanţelor publice la nivel central şi local. (...) Sindromul ar fi dus la criza finanţelor publice chiar dacă nu ar fi apărut criza financiară internaţionala", relevă Lucian Croitoru în Ziarul Financiar.
Acelaşi cotidian publică şi punctul de vedere al preşedintelui Asociaţiei oamenilor de afaceri din România, Florin Pogonaru. Potrivit acestuia, "orice tip de soluţie bună trebuia să înceapă prin stoparea risipei care se face cu banii de la buget, fie că ei se duc pe salarii, pensii nemeritate sau achiziţii pe care nu ni le permitem". Însă, ca de obicei, "urgentul" a prevalat asupra "importantului", susţine omul de afaceri.
Curierul Naţional îl citează pe consultantul financiar Bodgan Baltazar care consideră că autorităţile române nu vor mai lua un nou împrumut de la FMI. "Cel pe care îl avem acum este suficient, doar dacă reducem drastic cheltuielile aparatului de stat", avertizează el.
România liberă este de părere că "un nivel rezonabil de acceptare a tăierii veniturilor presupune conştientizarea realităţii că suntem cu totii, ca naţiune, în aceeaşi oală şi, implicit, trebuie să lăsăm de la noi pentru a traversa cu bine criza, pentru a nu ne îngloda mai mult în datorii, pentru a spera la o revenire într-un orizont previzibil.
Nu ne putem solidariza însă în jurul acestui imperativ cât timp el nu se bazează pe un adevăr. Nu suntem cu toţii egali în faţa crizei. In timp ce milioane de oameni vor pierde sume consistente prin tăierile de salarii, prin creşterile de taxe şi impozite, prin scumpirile ce vor urma majorării TVA, majoritatea celor din fruntea statului îşi umflă în continuare portofelul parazitând contractele publice", consideră editorialistul ziarului România liberă.