Revista presei economice, 28 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Revista 22, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 28 Ianuarie 2010, 13:35
Ziarul Financiar relatează despre concluziile misiunii instituţiilor financiare în ţara noastră sub titlul: FMI şi Comisia europeană : Vă dăm banii, dar vedeţi ce faceţi cu ei.
Şeful misiunii FMI a subliniat necesitatea reducerii cheltuielilor salariale în sectorul bugetar, precizând că România nu este o ţară bogată şi nu-si poate permite un sector public de "tip Mercedes", ci unul de "tip Dacia".
Trebuie mers înainte cu legea pensiilor în prima jumătate a acestui an. Sistemul pensiilor este în dezechilibru în acest moment, iar asta ar putea periclita primirea banilor de către pensionari în viitor, îl citează ziarul pe şeful misiunii FMI.
Într-un articol intitulat : "Guvernul a trecut examenul, economia nu", Curierul Naţional relevă că firmele vor fi nevoite şi de data aceasta să se descurce pe cont propriu pentru a mai putea rămâne pe piaţă pe timp de criză. Experţii FMI au amânat termenul privind eliminarea arieratelor statului până în aprilie 2011, deşi programul prevăzut iniţial avea ca termen limită sfârşitul acestui an.
Revista 22 publică un articol in care se estimează că guvernul respectă litera acordului cu FMI, dar este departe de spiritul lui. Este necesară o altă aşezare a sectorului public şi nu doar atingerea mai mult sau mai puţin clară a unor obiective punctuale. Nerestructurarea sectorului public ar putea ajunge să sufoce o economie subţire.
Creditarea mediului privat s-a contractat în 2009, după creşteri anuale de două cifre timp de aproape un deceniu, din cauza lipsei cererii şi a reticenţei băncilor de a acorda finanţări. Creditul în lei a scăzut anul trecut cu 9 la sută, împrumuturile în valută îţi revin timid.
Mediul privat este tot mai rezervat în a lua credite, titrează şi Curierul Naţional. Dacă firmele şi populatia cu greu se mai incadrează în cerinţele instituţiilor financiare, se pare că statul atrage din ce in ce mai mulţi bani de la băncile comerciale şi la dobânzi din ce în ce mai mici, relevă ziarul.
Situaţia de pe piaţa ţigaretelor preocupă mai multe ziare. Vânzările legale de tutun sunt in scădere, în timp ce piaţa ilegală ia amploare, citim în Curierul Naţional. Depozitele sunt atacate, iar distribuitorii sunt "sfătuiţi" să nu mai livreze în anumite zone.
Bursa publică un articol intitulat "Afacerea Roşia Montană în pragul dizolvării judiciare". Ultimele evenimente de la Roşia Montană arată că guvernul s-a pripit, în decembrie, când a inclus proiectul în programul de guvernare.
Controversata capitalizare a companiei Roşia Montană Gold Corporation de la sfârşitul anului trecut nu a primit aprobarea Oficiului Registrului Comerţului Alba pentru a fi înfiinţată oficial, scrie Bursa.