Revista presei economice, 28 aprilie
Articole din Bursa, Economistul şi Ziarul Financiar.
Articol de Costi Dumăscu, 28 Aprilie 2010, 13:34
Ziarul Financiar face cunoscut faptul că dobânzile la credite, în special la cele de consum, au scăzut timid în ultimul an, deşi BNR a redus dobânda de politică monetară cu aproape patru puncte procentuale, pînă la 6,5 la sută pe an în această perioadă. Chiar guvernatorul Mugur Isărescu a criticat lentoarea cu care scad dobânzile la credite, însă bancherii au motivat de fiecare dată că mediul economic este mai riscant, iar acest factor trebuie inclus în costul împrumuturilor.
Practic, bancherii se uită la rata creditelor neperformante, care se apropie de 16 la sută, şi o includ în costul creditelor, astfel încît clienţii buni-platnici să acopere pierderile provocate de cei care nu mai rambursează împrumuturile. Oamenii de afaceri spun că dobânzile prea mari la credite taie apetitul de consum al clienţilor, astfel că nici firmele nu au pentru cine să producă.
Din paginile aceluiaşi ziar aflăm că vînzările de maşini vor scădea în continuare în 2010 pe fondul crizei economice, nedeductibilităţii TVA-ului şi a lipsei de finanţare din piaţă, sunt de părere oficialii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, la finalul unui prim trimestru care nu a adus revenirea pe un trend pozitiv nici după demararea programului "Rabla".
Ziarul Bursa semnalează că turiştii străini care au vizitat România apreciază natura, cultura şi istoria ţării noastre, printre destinaţiile atractive numărîndu-se Munţii Carpaţi, Delta Dunării şi mediul rural, în timp ce litoralul, mitul lui Dracula sau Bucureştiul şi-au pierdut atractivitatea, potrivit unei companii care realizează un studiu pentru realizarea brandului de ţară. De asemenea acelaşi ziar informează că firmele nemulţumite de derularea licitaţiilor pentru achiziţii publice nu vor mai avea posibilitatea să depună contestaţii pe parcursul procedurii, ci doar la finalul acesteia, iar termenul de rezolvare a reclamaţiilor pentru care nu mai este nevoie de alte documente va fi redus de la 20 la 10 zile.
Modificările au fost transmise Comisiei Europene spre informare şi vor fi introduse de Guvern, în perioada imediat următoare, printr-o nouă revizuire a legislaţiei privind achiziţiile publice. Din paginile Curierului Naţional citim că în perioada de boom a economiei româneşti, ofertele de mutare la un alt loc de muncă în schimbul unui salariu mai mare erau acceptate fără prea multe condiţii, dar acum prudenţa este cuvîntul de ordine, iar oamenii se îndreaptă către firmele care le deschid noi oportunităţi de carieră şi le oferă siguranţă.
Economistul ne anunţă că percepţia experţilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a înrăutăţit uşor, însă aceasta şi-a păstrat poziţia a doua în regiunea Europei Centrale şi de Est, după Ungaria, în funcţie de atractivitatea pentru investiţii.