Revista presei economice, 27 noiembrie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Noiembrie 2009, 11:25
Ziarul Financiar face cunoscut faptul că zece bănci locale au cumpărat ieri certificate de trezorerie pe un an la valoarea de record de 1,42 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde de euro în nume propriu, alimentând Trezoreria statului cu o sumă aproape triplă faţă de cea propusă de Finanţe.
Piaţa locală se dovedeşte astfel capabilă să susţină necesarul de finanţe a deficitului bugetar pe baza sumelor deţinute de bănci la BNR, compensînd întreruperea finanţării externe, chiar dacă la un cost ceva mai mare.
La originea sumelor mari investite de bănci se află decizia luată recent de banca centrală de a reduce rata rezervelor minime în valută pentru fondurile atrase de bănci de la 30 la 25 la sută.
Din Financiarul aflăm că oamenii de afaceri evită, pe cît posibil, că în această perioadă să se împrumute la bănci pentru finanţarea afacerilor.
Creditele bancare, care în anii trecuţi se acordau pe bandă rulantă, nu mai sunt văzute ca o soluţie, deoarece băncile şi-au înăsprit condiţiile de creditare. Majoritatea mizează pe fondurile proprii, atâtea câte sunt, sau încearcă să acceseze fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.
Din acest motiv, multe firme au renunţat la investiţii sau realizează doar investiţii de mică amploare. Unii oameni de afaceri cred că această pauză în creditare este benefică, deoarece le permite să pună ordine în activitatea firmelor.
Curierul Naţional ne anunţă că actuala criză din sistemul public de sănătate, plus decizia Guvernului de a majora termenul de plată de la 60 la 210 zile au dus la închiderea a 42 de farmacii din ţară în luna octombrie. Acestea sunt, în special, farmacii mici din zone defavorizate. În plus, modul în care sistemul public de sănătate va funcţiona anul viitor este reprezentat de felul în care resursele vor fi alocate, iar din proiecţiile pentru 2010 se pare că banii nu vor fi suficienţi. Astfel, potrivit studiului, anul viitor va aduce dispariţia a 1.500 de medicamente, plus falimentul a 1.500 de farmacii.
Criza nu iartă. Ziarul Bursa ne înştiinţează că Dubaiul a reuşit să zguduie încrederea investitorilor din Golful Persic, după ce a anunţat că solicită reeşalonarea datoriilor unor companii care au legătură cu administraţia emiratului.
Dubaiul vrea un moratoriu de minimum şase luni pentru plata datoriilor conglomeratului "Dubai World", iar drept urmare, agenţia de evaluare financiară "Moody s " a redus ratingurile companiilor care fac parte din acest grup. La rîndul său, agenţia de evaluare financiară "Standard Poor s" a redus calificativul companiilor din Dubai.