Revista presei economice, 27 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 27 Ianuarie 2010, 11:18
FMI e iar ingăduitor şi ne cere deficit bugetar de 3 la sută abia peste doi ani, titrează Ziarul Financiar. Cu toate acestea, dacă Romania insistă să adopte euro in 2015, ar fi de preferat ca deficitul bugetar să fie ajustat mai rapid, scrie ziarul.
FMI scurtează termenul pentru Legea pensiilor şi Legea responsabilităţii fiscale, titrează Bursa. Fondul condiţionează eliberarea celor doua tranşe de împrumut în valoare totală de 2,3 miliarde de euro de adoptarea celor două legi până la 15 februarie, îl citează Bursa pe reprezentantul ţării noastre la FMI Mihai Tănăsescu. Guvernul îşi făcuse alte socoteli.
Noua lege a pensiilor nu se atinge de militari şi poliţisti, Ziarul Financiar scrie că proiectul Legii unitare a pensiilor postat ieri pe site-ul Ministerului Muncii nu prevede recalcularea pensiilor speciale ale foştilor militari sau poliţişti. Practic, economia pe care o va face statul la buget prin noua lege va fi infimă, în condiţiile în care 140 000 din cele 200 000 de pensii speciale aparţin foştilor angajaţi ai serviciilor secrete, de la Interne şi Apărare, care costă statul circa 1 miliard de euro pe an, după cum a calculat Ziarul Financiar.
Într-un articol intitulat " Şomeri de lux pe banii nostri ", Curierul Naţional se ocupă de ceea ce el numeste excesul de zel în furia disponibilizărilor. Disponibilizaţii din energie vor primi despăgubiri costisitoare plătite din bugetul de somaj. Dacă respectivii salariaţi erau trimişi în somaj, suma plătită era sensibil mai mică, a socotit ziarul.
Acelaşi cotidian publică un articol intitulat " Boc declară razboi evaziunii fiscale ". Inainte să ne gândim dacă majorăm taxe şi impozite (...) trebuie să colectăm mai bine ceea ce avem, îl citează ziarul pe premierul Emil Boc. Pentru a strânge cat mai mulţi bani la buget au fost sporite şi competenţele Gărzii financiare, ne informează ziarul.
Întreaga presă economică analizează intervenţia de ieri a guvernatorului BNR Mugur Isărescu la simpozionul intitulat " Coşul de consum şi dinamica inflatiei ". Toate ziarele au reţinut ideea că ţintirea inflaţiei se face pe termen mediu, iar sustenabilitatea dezinflaţiei este mai importantă decât atingerea ţintelor de inflaţie de către banca centrală, pe termen scurt.
Ziarele reţin şi prognoza cuprinsă într-un raport publicat ieri de ING din care rezultă că este probabil ca BNR să-şi rateze ţinta de inflaţie şi în 2010. Rata inflaţiei ar putea urca la aproximativ 5 la sută la finalul lui 2010, chiar dacă va coborî uşor sub 4 la sută în primăvară, din cauza accizelor mari, a scumpirii alimentelor şi medicamentelor.