Revista presei economice, 26 octombrie
Ce se ştie despre programele candidaţilor la preşedinţie şi bătălia pentru banul public.
Articol de Ionuţ Dragu, 26 Octombrie 2009, 11:13
Peste două zile la Bucureşti, titrează ziarul Economistul despre apropiata sosire - la cererea şefului statului - a misiunii comune a FMI, Comisiei europene şi Băncii Mondiale pentru a începe discuţiile de evaluare a acordului stand by cu autorităţile de la Bucureşti.
Misiunea se va întâlni de asemenea cu partidele politice, asociaţiile de afaceri, reprezentanţii bancari şi cu cei ai organizatiilor societăţii civile, citim în cotidianul economiştilor români.
Totuşi banii nu vor fi eliberaţi fără ca la Bucureşti să fie instalat un guvern cu drepturi depline, scrie Ziarul Financiar. Aceasta înseamnă ca Ministerul Finanţelor ar putea recurge luna viitoare la împrumuturi masive de pe piaţa internă pentru finanţarea deficitului bugetar.
Ziarul Financiar consideră ca respingerea lui Lucian Croitoru în parlament ar închide pentru moment discuţiile pentru un nou guvern. Nici un candidat cu şanse nu mai doreşte să se trezească pe cap cu un premier înainte cu câteva zile de a fi declarat câştigător şi când va putea numi el premierul. Aşa că, cel mai probabil, actualul guvern va rămâne în funcţie până la alegeri, conchide publicaţia citată.
În timp ce politicienii se ceartă pe formarea unui nou guvern, scrie Ziarul Financiar, percepţia investitorior străini se înrăutăţeşte din nou. Prima de risc pentru finanţările externe a urcat cu jumătate de punct procentual în ultima lună.
În contextul scăderii simţitoare a încasărilor la bugetul de stat datorită crizei, autorităţile de la Bucureşti se gândesc ce taxe să majoreze de anul viitor, ignorând semnalele mediului de afaceri, citim în acelaşi cotidian.
Mai multe publicaţii comentează un raport al Societăţii Academice Române care scoate în evidenţă neregulile din sistemul achiziţiilor publice, o piaţă evaluată la 13 miliarde de euro. Nereguilile sunt cauzate de carenţe legislattive, dar şi de practicile corupte şi slaba pregătire a funcţionarilor, relevă Ziarul Financiar.
Sunt evocate caietele de sarcini dedicate, dar şi folosirea nelegitimă a atribuţiilor directe la contracte mari.
Ziarul Economistul se opreşte asupra restricţionării nejustificate a accesului la informaţii. Raportul citat cere desecretizarea unor mari contracte care, în România, prin tradiţie sunt acceptate ca fiind confidenţiale, deşi acestea nu au fost niciodată secretizate, conform legilor.
Jurnalul Naţional radiografiază ceea ce el numeşte un dezastru naţional - jaful din pădurile României, care schimbă până şi geografia ţării. Ţara lui Papură Vodă, o caracterizează ziarul.