Revista presei economice, 26 noiembrie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Economistul.
Articol de Ionuţ Dragu, 26 Noiembrie 2009, 11:55
"Revolta cumpărătorilor - mii de români sunt în război cu dezvoltatorii de locuinţe" - astfel îşi deschide ediţia Ziarul Financiar de astăzi.
Oamenii s-au îndatorat cu zeci de mii de euro, dar sunt amânaţi cu anii la livrarea apartamentelor. Perioada în care "economia duduia", când preţurile apartamentelor creşteau de la o lună la alta, i-a făcut pe mulţi români să îşi amaneteze o bună parte din lichidităţi, cu speranţa la o locuinţă nouă, modernă sau a unei investiţii cu un randament bun.
Acum însă - continuă Ziarul Financiar, când preţurile locuinţelor au luat-o în jos, dezvoltatorii fac case de mântuială (când le fac) sau recurg la tehnici moderne de şantaj (când întârzie cu construcţia).
Despre greva japoneză a farmaciştilor, Curierul Naţional titrează : "Cu brasarda neagră şi buzunarul gol". De 5 luni farmaciile nu au mai primit niciun ban pentru medicamentele compensate şi nici nu se va mai face vreo plată până în februarie. Deşi au economiile epuizate, farmaciştii sunt somaţi să îşi plătească datoriile către stat şi către furnizorii de medicamente. Despre farmacii scrie şi Ziarul Financiar de astăzi, pe un alt subiect, însă : reţelele de farmacii cresc, farmaciştii independenţi dispar.
Companiile străine deţin o treime din cifra de afaceri pe întreaga economie românească - anunţă Economistul. Este pentru prima dată când această statistică este dată publicităţii - subliniază ziarul - deşi de multe ori s-a pus întrebarea care este cu adevărat impactul investiţiilor străine asupra economiei de la noi, în termeni de ocupare a forţei de muncă şi de afaceri.
Datele arată că, în firmele străine, productivitatea medie a fost anul trecut de aproape 100.000 de euro pe angajat, faţă de o medie, pe toate firmele din ţară, de 60.000 de euro pe angajat. Altfel spus, străinii cu afaceri în România ştiu să facă bani mai mulţi cu oameni mai puţini.