Revista presei economice, 26 martie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 26 Martie 2010, 11:23
"In primele două luni : cheltuieli mai mari, venituri mai mici", rezumă Bursa în titlu datele despre execuţia bugetară în primele două luni ale anului comunicate ieri de Ministerul Finanţelor.
Bugetul general a trecut pe deficit în luna februarie. Pe primele două luni, deficitul este dublu faţă de anul trecut ajungând la 5,8 miliarde de lei, relevă si Ziarul Financiar.
Există un risc foarte mare ca la sfârşitul lunii martie să nu ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar agreată cu FMI, scrie ziarul cu referire la prăbuşirea cu 19% a încasărilor din TVA, cea mai importantă resursă pentru bugetul de stat, dar şi la riscurile existente pe partea cheltuielilor de personal, în condiţiile în care nu s-au făcut restructurări, dupa cum estimează economistul şef al ING, Nicolae Chideşciuc.
ÎIn Bursa citim că premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să accelereze pregătirea celei de a doua etape a procesului de restructurare în sectorul public, după reorganizarea agenţiilor guvernamentale din vara anului trecut. Operaţiunea presupune şi disponibilizări, acolo unde este posibil, susţin sursele oficiale citate de Bursa.
Sub titlul "Noua tactică fiscală: câte puţin de la mulţi", Curierul Naţional comentează principiul pe care pare să se bazeze proiectul Executivului de modificare a Codului Fiscal, în sensul introducerii de noi taxe şi impozite.
Ministerul Finanţelor s-a gândit să mai modifice o dată Codul Fiscal, după ce la 1 ianuarie au intrat în vigoare o serie de schimbări care vizau în special transpunerea în legislaţia naţională a unor prevederi europene.
Conform unui proiect de lucru al Guvernului, ar urma să fie impozitate terenurile pe care sunt impozitate clădiri, să fie înlocuit impozitul minim cu unul forfetar şi să fie taxate bonurile de valoare precum bonurile de masă, tichetele cadou sau de combustibil.
Tot la capitolul venituri bugetare, Bursa consacră un articol pierderilor produse de evaziunea fiscală din domeniul comercializării produselor din tutun: 1 miliard de euro.
Contrabanda cu ţigări a ajuns, în primele două luni ale acestui an, la 36% din totalul pieţei. Cauza : mărirea accizelor, întărirea cursului valutar şi lipsa de corelare cu puterea de cumpărare a populaţiei şi cu gradul de securizare a frontierelor, arată Curierul Naţional.
Acelaşi ziar comentează un sondaj realizat în rândul oamenilor de afaceri.
Coerenţa îmbunătăţită şi previzibilitatea sistemului fiscal, precum şi eliminarea instabilităţii ridicate sunt cele mai dorite schimbări în legislaţia fiscală.
"Este dificil pentru o companie să investească dacă nu cunoaşte strategia pe termen mediu a statului", conchide Curierul Naţional.