Revista presei economice, 26 februarie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 26 Februarie 2010, 11:13
Mai toate cotidianele economice consemnează creşterea cu 7 miliarde de euro anul trecut a datoriei publice a României. Datoria depăşeşte acum 29% din PIB, faţă de 21,7% la sfârşitul anului 2008, relevă Bursa.
Cauza este adâncirea deficitului fiscal, explică Ziarul Financiar. Economia a scăzut cu 7,2% anul trecut, în condiţiile în care statul a reuşit să majoreze doar cheltuielile cu salariile, în timp ce investiţiile publice - care au efect de antrenare în economie - s-au diminuat.
Ce a restructurat până la urmă Guvernul? titrează interogativ Ziarul Financiar. La trei luni de când premierul Emil Boc a anunţat că a desfiinţat 112 agenţii din subordinea Guvernului şi a ministerelor, practic doar 54 de agenţii au fost efectiv desfiinţate sau comasate, în restul făcându-se reduceri de posturi, scrie ziarul.
Deşi în octombrie trecut premierul afirma că în fiecare minister vor rămâne câte doi secretari de stat pentru a se face economii, în Guvernul Boc 3 numărul secretarilor de stat a crescut la loc, astfel că în total avem acum 54 de secretari de stat la cele 15 ministere.
Dacă la ministerul Muncii sunt doi secretari de stat, la ministerul Economiei sunt în prezent cinci. Tot cinci secretari de stat sunt şi la Ministerul de Externe, precum şi la cel al Dezvoltării.
Nimeni nu calculează productivitatea muncii în servicile publice, regretă Curierul Naţional. În sectorul privat există şase oameni personal TESA la 100 de salariaţi, iar în sectorul public 28.
În februarie, rata şomajului a rămas la nivelul din ianuarie, de 8,1%, motiv pentru care ministrul Muncii nu crede că vom ajunge la cifra de 1 milion de şomeri în acest an, citim în Ziarul Financiar.
Statul se bazează exclusiv pe mediul privat pentru a crea noi locuri de muncă în 2010, titrează ziarul. Problema este că 70% din cei 740 000 de şomeri existenţi în prezent abia dacă au studii gimnaziale ori au absolvit şcoala profesională, iar pentru mediul privat marea problemă este identificarea unei soluţii pentru a-si păstra numărul de angajaţi şi nu găsirea de noi angajaţi, scrie Ziarul Financiar.
Din Curierul Naţional aflăm că din cauza licitaţiilor suspecte de execuţie de drumuri şi autostrăzi din ultimii ani, Consiliul Concurenţei s-a autosesizat pentru a investiga în premieră piaţa construcţiilor de drumuri. "Regii asfaltului", scrie şi Ziarul financiar, au ajuns în ultimii ani la afaceri de sute de milioane de euro din reabilitare şi construcţie de drumuri. Cu rezultatele care se văd.