Revista presei economice, 26 aprilie
Articole din Curierul Naţional Capital, Săptamâna Financiară şi Ziarul Financiar.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Aprilie 2010, 11:17
Ziarul Financiar ne anunţă că declaraţiile de avere vor continua să fie depuse, ca de obicei, pînă la 15 iunie, însă ele nu vor mai fi publicate. Ne întoarcem, practic, în 1996, când au început să fie depuse primele declaraţii de avere ale demnitarilor, care erau însă ţinute sub lacăt. Cert este că, din 2003, de când declaraţiile de avere sunt publice, nici un demnitar nu a fost pedepsit - nu a fost condamnat şi nici nu i s-a confiscat averea pentru că ar fi dobândit-o ilegal, deşi lista "acuzaţilor" este lungă.
Acelaşi ziar informează că Guvernul nu a făcut mare lucru în materie de reforme în trimestrul I, aşa că misiunea FMI vine de această dată la Bucureşti cu propuneri de "măsuri foarte concrete" pentru reducerea deficitului bugetar, potrivit reprezentantului României la Fond, Mihai Tănăsescu.
Din Capital aflăm că acest an expiră Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, document care, alături de Codul muncii, reprezintă principalul instrument juridic căruia i se supune piaţa muncii. Una din cele mai controversate prevederi din actuala versiune a Contractului, a cărei aplicare a generat dispute acute mai ales de la debutul crizei economice, este articolul referitor la ordinea de prioritate şi criteriile minime care trebuie avute în vedere în situaţia reducerilor de personal.
Săptamâna Financiară semnalează că o radiografie a salariilor încasate anul trecut, realizată cu ajutorul datelor furnizate de direcţiile finanţelor publice din judeţe şi din capitală, arată că problemele economice au afectat în mod dramatic veniturile trecute de firme pe cărţile de muncă ale lucrătorilor. Dacă în 2008 cea mai mare leafă declarată a fost de aproximativ 400.000 de lei lunar, în 2009 cel mai fericit angajat a plecat acasă cu puţin peste 200.000 de lei.
Curierul Naţional ne înştiinţează că avantajele aduse de un offshore merg de la neplata taxei auto sau "lipsa" bunurilor supuse partajului în caz de divorţ , pînă la evitarea legală a impozitelor sau securizarea activelor în cazul unor eventuale sechestre. Din ziarul Bursa aflăm că euro, valuta care a pierdut 8 la sută anul acesta faţă de dolar, în condiţiile în care situaţia Greciei a subminat încrederea investitorilor în moneda unică, s-a apreciat pe pieţele externe, după ce statul elen a cerut activarea pachetului de sprijin de 45 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi FMI.