Revista presei economice, 25 noiembrie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa, Business Standard.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Noiembrie 2009, 11:38
Străinii au adus în România capital cu ajutorul căruia controlează o treime din economie, dar în companiile cu capital străin lucrează doar circa 760.000 de salariaţi, adică 17 la sută din totalul angajaţilor din economie, potrivit datelor obţinute de Ziarul Financiar de la Registrul Comerţului.
Companiile străine au o pondere de circa o treime din cifra de afaceri totală de 250 miliarde de euro a societăţilor comerciale din România, ceea ce arată că în firme străine productivitatea medie este de două - trei ori mai mare decât în firmele româneşti.
Din perspectiva omului care îşi caută un serviciu, piaţa muncii arată catastrofal, aflăm din Curierul Naţional. Se găsesc din ce în ce mai puţine job-uri, pentru că angajatorii se gândesc mai degrabă să facă disponibilizări decât să recruteze personal.
Dar din punctul de vedere al angajatorului, situaţia din piaţa muncii este una favorabilă, pentru că cei ce solicită postul nu mai ridică pretenţiile din anii precedenţi.
Ziarul Bursa precizează că raportul Societăţii Academice din România privind politicile de sănătate şi farmaceutice din ţara noastră nu constituie un semnal de alarmă, ci mai degrabă un strigăt pentru salvarea sănătăţii românilor.
În acest an, pe lângă problemele cronice ale sistemului de sănătate, românii se confruntă cu o scădere dramatică a bugetelor publice, cu 19,9 la sută în euro faţă de 2008 - ceea ce a declanşat o adevărată criză.
Documentul subliniază că deja România se află printre ultimele ţări din Europa după toţi indicatorii privind starea de sănătate, rămânere în urmă apreciată la 30 - 40 de ani faţă de ţările occidentale.
Business Standard titrează că în ciuda declinului importurilor şi al exporturilor, deficitul comercial al României se menţine pe primele locuri din Uniunea Europeană.
Astfel, după primele şapte luni din acest an, România s-a plasat pe a şasea poziţie în Uniune după nivelul deficitului comercial, care s-a situat la 5,1 miliarde de euro, potrivit Eurostat, institutul european de statistică. În schimb, deficitul comercial se menţine pe primele locuri în blocul comunitar, chiar dacă s-a redus cu 61,4 la sută în intervalul ianuarie-iulie faţă de perioada similară din 2008.
Pe de altă parte, din paginile ziarului aflăm că cei mai mulţi dintre românii care au plecat, anul acesta, să muncească în străinătate s-au angajat în agricultură, hoteluri, restaurante sau în domeniul medical, potrivit datelor furnizate de firmele de recrutare şi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.