Revista presei economice, 25 mai
Articole din Ziarul Financiar, Săptămâna Financiară, Capital şi Curierul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 25 Mai 2010, 11:13
România a trecut prin ultimul week-end de linişte, scrie Ziarul Financiar, înaintea tăvălugului din şedinţa de guvern de miercuri, când premierul Emil Boc va anunţa reducerea drastică a veniturilor pentru bugetari şi pentru pensionari, de la 1 iunie.
Presiunea cea mai mare va veni de la sindicate, anticipează Ziarul Financiar, pentru că bugetarii nu vor fi loviţi doar de reducerile de salarii, ci şi de concedieri.
Despre una dintre direcţiile prin care s-ar putea atenua efectele crizei - combaterea sau măcar limitarea evaziunii fiscale - scriu cele două săptămânale economice apărute astăzi.
Săptămâna Financiară crede că impozitarea agresivă şi reglementarea excesivă, anunţate de guvern, nu vor combate evaziunea, ba dimpotrivă : ele stimulează creşterea fenomenului, extinderea muncii la negru şi a contrabandei.
Aceste măsuri acordă puteri mai mari birocraţilor (vameşii, de pildă, vor putea să răscolească maşinile în orice colţ de ţară).
Pe de altă parte, ele vor aduce angajări exact în sectorul în care se doresc reduceri, adică la stat (mai precis, la nou creatul Registru al operatorilor intracomunitari) - mai zice Săptămâna Financiară.
Fiscul vrea să atace conturile românilor cu venituri mari - scrie şi săptămânalul Capital. Specialiştii în taxe spun însă că ideile guvernului sunt fanteziste, abuzive chiar, în condiţiile în care există deja legislaţie împotriva evaziunii, dar nu se aplică.
Alte subiecte în presa economică a zilei. Ziarul Financiar : "Universităţile scot şomeri pe bandă rulantă. Unul din cinci absolvenţi de facultate nu-şi găseşte loc de muncă".
Firmele nu au mai făcut angajări sau, dacă au făcut, şi-au ales oameni cu experienţă rămaşi fără slujbă din cauza crizei, preferaţi absolvenţilor abia ieşiţi din facultate.
Reclamele din ziare fug spre paginile de internet - constată Curierul Naţional de astăzi. Veniturile din publicitate ale presei scrise vor scădea cu până la 30% în acest an.
În fine - scrie Capital, cu sezonul estival deja început, previziunile hotelierilor de pe litoral iau în calcul, ca pe cel mai optimist scenariu, stagnarea.
Ei speră să atingă măcar încasările de anul trecut, pentru că la vremurile fericite din 2008, dinaintea crizei, este o utopie să se gândească.