Revista presei economice, 24 martie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 24 Martie 2010, 10:35
"Adoptarea euro în 2015 rămâne singurul calendar cu repere clare de realizare a reformelor necesare pentru reducerea cheltuielilor publice, dar şi pentru modernizarea economiei", scrie Ziarul Financiar despre reasumarea ieri de către guvern a acestei ţinte stabilită împreună cu Banca Naţională.
"Problema unei opţiuni între adoptarea euro (...) şi dezvoltarea economiei este una falsă, îl citează ziarul pe Lucian Croitoru. "Trebuie să creezi spaţiu fiscal pentru investiţii prin eliminarea risipei." De aceea guvernul se declară deschis să continue până în 2013 măsurile de austeritate iniţiate în 2009, dând asigurări că va continua protecţia socială a categoriilor defavorizate.
Ziarul financiar relevă că deoarece mai mult de o treime din depozitele populatiei si ale companiilor sunt constituite în euro şi o bună parte din preţuri - de la servicii de telefonie până la autoturisme sau imobile - sunt exprimate tot în euro, economia românească a început deja să facă paşi de trecere la moneda unică.
Miza proiectului legii falimentului personal este un subiect comun pentru mai toate publicaţiile economice apărute azi.
"Una din cele mai controversate prevederi ale proiectului se referă la ştergerea datoriilor rămase în cazul debitorilor care au deschis procedura insolvenţei demonstrând bună-credinţă şi care reuşesc să achite cel puţin 75% din sume, fie anticipat fie în cadrul planului agreat de instanţă", scrie Ziarul Financiar.
Există un mare risc ca băncile să fie mai reticente în a acorda credite, iar un efect imediat va fi scumpirea creditării, scrie Curierul Naţional. "Dacă legea se aprobă, băncile vor căuta garanţii peste garanţii", citim şi în Bursa.
Tot de creditare este vorba şi într-un articol publicat de Ziarul Financiar: cererea de credite nu s-a dezgheţat nici în primul trimestru în ciuda dobânzilor în scădere. In februarie creditul în lei s-a redus cu 5,1% faţă de februarie 2009. O explicaţie rezidă în ritmul scăzut al activităţii economice.
Un subiect comun în presa economică îl reprezintă şi scăderea volumului de medicamente consumate în ianuarie cu 7,7% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Intr-un articol intitulat "Ieftinirea medicamentelor a lovit în bolnavi", Curierul Naţional consideră că de vină este măsura Ministerului Sănătăţii care obligă producătorii de medicamente să reducă preţurile la produsele farmaceutice. Companiile si-au optimizat portofoliul în favoarea produselor mai profitabile.
Ziarul Bursa constată şi el că în condiţiile în care tratamentul medicamentos reprezintă in majoritatea cazurilor finalitatea actului medical, "selecţia naturală practicată în prezent pune în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor".