Revista presei economice, 24 februarie
Articole publicate în Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 24 Februarie 2010, 11:23
Întreaga presă economică prezintă noul set de măsuri anticriză anunţat ieri de guvernul Boc 3, la două luni după depunerea jurământului.
Ziarul Financiar scrie că din măsurile luate de guvern în această perioadă doar câteva reprezintă, în opinia mediului de afaceri, veşti bune. Printre acestea se numără prelungirea măsurii şomajului tehnic şi a programului Rabla.
Altele, precum plata anticipată a impozitului pe profit, sunt măsuri împotriva mediului de afaceri, îl citeaza ziarul pe secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Cristian Pârvan.
Ziarul Bursa prezintă de altfel solicitarea senatorului PDL Iulian Bădescu adresată ministrului Finantelor de a suspenda actul normativ care introduce sistemul plăţilor anticipate pentru impozitul pe profit, care va face să sufere şi mai mult societăţile comerciale.
Impozitul minim încă nu a dispărut aşa cum s-a promis, iar legea care prevede scutirea de la impozit a profitului reinvestit rămâne doar pe hârtie din cauza altor legi, citim in Curierul Naţional, sub titlul "Noile măsuri anticriză sunt apă de ploaie". Statul dă cu o mână şi ia cu două, spun întreprinzătorii.
Ziarul Financiar prezintă decizia de scutire pe şase luni de la plata tuturor contribuţiilor sociale dacă cel angajat este în şomaj de trei luni şi rămâne în funcţie cel puţin un an, dar relevă că oamenii de afaceri nu cred în eficienţa ei.
Cei care fac angajări au nevoie de personal calificat, cu experienţă de lucru, şi este puţin probabil să găsească oamenii de care au nevoie în rândul şomerilor. Măsura acordată de stat întreprinzătorilor nu este suficientă, scrie şi Curierul Naţional. Statul îi scuteşte de contribuţii pe şase luni, dar le impune menţinerea noului angajat pe timp de un an. Echitabil ar fi fost ca şi scutirea de la plata contribuţiilor să dureze tot un an.
Sub titlul "Firmele starter, doar un praf în ochii tinerilor", Curierul Naţional relevă că proiectul de lege prin care tinerii care înfiinţează firme să beneficieze de facilităţi prevede de fapt mai multe obligaţii decât facilităti, ceea ce ar putea fi tradus prin îngroparea iniţiativelor tinerilor.
Ziarul Financiar publică o pagină întreagă de răspunsuri la întrebări pe tema "Cum să iei fonduri europene". O iniţiativă similară întâlnim şi în Evenimentul zilei, care publică un articol sub titlul "Ce să faci şi de ce să te fereşti când vrei bani europeni".
După lipsa de finanţare, birocraţia şi lentoarea autorităţilor pun piedici uneori insurmontabile firmelor care au semnat contracte de finanţare din fonduri structurale, scrie ziarul.