Revista presei economice, 23 noiembrie
Articole din Ziarul Financiar, Economistul, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 23 Noiembrie 2010, 11:25
Sub titlul "Asfaltare pe bani plătiţi de guvernul următor: Guvernul a mandatat Ministerul Dezvoltării să asfalteze 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local", Ziarul Financiar scrie că Executivul nu a precizat cât va costa operaţiunea, ci doar că ea este inclusă într-un program naţional de dezvoltare a infrastructuriii în care mai intră cel puţin 800 de proiecte restante în mediul rural.
"Spre deosebire de alte lucrări de infrastructură, finanţarea acestor programe se va face iniţial de constructori, urmând ca din 2013 guvernele viitoare să achite valoarea lucrărilor pe măsură ce vor fi finalizate" (...)
"Acesta ar fi primul program prin care statul se angajează să plătească mai târziu cu doi ani furnizorii de lucrări.
"Nu este clar cine va suporta dobânda la finanţarea acestor lucrări şi cât va fi aceasta", scrie Ziarul Financiar.
Acelaşi cotidian ne informează că după un declin de 28 la sută anul trecut, "piaţa materialelor de construcţii va scădea în acest an cu 15 la sută şi ar putea consemna un regres de 1,5-2,5% anul viitor", dat fiind că acest sector deserveşte în principal piaţa internă.
"În absenţa livrărilor pentru proiecte de reconstrucţie în urma inundaţiilor din zona Moldovei, piaţa ar fi scăzut şi mai mult", relevă Ziarul Financiar.
CotidianulEconomistul scrie pe aceaşi temă că profesioniştii au ridicat din nou problema caietelor de sarcini "cu dedicaţie" la licitaţiile publice, oferind chiar un exemplu concret, pentru care au precizat că "s-a trimis deja documentaţia necesară Ministerului Dezvoltării".
Este vorba de caietul de sarcini al unei licitaţii organizate de Primăria Buşteni pentru reabilitarea termică a unor blocuri, relevă ziarul.
Sub titlul "Firmele scapă de forfetar", Curierul Naţional scrie că "guvernul a decis să renunţe la introducerea impozitului forfetar din cauza dificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem şi analizează posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3 la sută a veniturilor microîntreprinderilor".
Acelaşi ziar scrie într-un alt articol intitulat "Cum se va schimba legislaţia muncii?" că "actualul sistem de calcul al indemnizaţiei de şomaj nu încurajează reinserţia şomerilor pe piaţa muncii".
Ministerul Muncii vrea să stimuleze şomerii să muncească.
"Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI după misiunea din octombrie-noiembrie relevă că Guvernul s-a angajat ca indemnizaţia de şomaj să nu mai fie legată de salariul minim, care urmează să fie majorat", scrie cotidianul.
Ziarul Financiar publică concluzia unei dezbateri organizate luni sub titlul "Radiografia sistemului de sănătate".
"Evenimentul a generat discuţii aprinse atât între vorbitori, cât şi între participanţii din sală privind strategia de dezvoltare pe viitor a sistemului privat faţă în faţă cu cel de stat, însă toţi au fost de acord că doar competiţia ar putea fi leacul sistemului sanitar.
"Doar competiţia între medici, clinici, spitale şi chiar case de asigurări va aduce calitate în sistemul medical din România", scrie ziarul.
Sub titlul "Procesele se înmulţesc, iar noi desfiinţăm instanţe", ziarul Bursa scrie: "În anul 2009 pe rolul instanţelor din România au fost în derulare 2.100.000 de procese, iar statisticile au indicat o creştere a numărului acestora cu peste 30% la nivelul anului 2010".
"Avem instanţe supraaglomerate cu dosare, în care soluţionarea unui proces durează ani buni, dar cu toate acestea o bună parte din judecătoriile şi parchetele din ţară urmează să fie desfiinţate din raţiuni economice, pe motiv că nu ar avea suficientă activitate". "Pentru justiţiabil, reducerea numărului de instanţe va însemna alţi nervi, alţi bani, alt timp pierdut", conchide Bursa.
De Ziua Economiştilor, cotidianul Economistul publică "rezoluţia Asociaţiei Generale a Economiştilor şi a Asociaţiei Facultăţilor de Economie privind starea economică şi socială a României".
Documentul exprimă "profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea situaţiei economice şi sociale în perioada 2009-2010".
"Incapacitatea de a adopta soluţii de relansare economică determină accentuarea riscului unei crize prelungite, cu grave efecte asupra indivizilor şi mediului de afaceri. (...) Sacrificarea cerinţei de profesionalism în favoarea clientelismului politic sau a nepotismului şi dilentantismului reprezintă o practică recunoscută ca foarte nocivă", se arată în rezoluţie.
Documentul pledează pentru "un dialog real, consistent, eficient şi permanent cu actorii economici", pentru "dezbateri libere, constructive" şi "un dialog convergent, clar ţintit, civilizat".