Revista presei economice, 23 martie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Martie 2010, 09:30
Produsul Intern Brut pe locuitor a scăzut cu 1.100 de euro anul trecut, pînă la 5.390 de euro, din cauza crizei economice, România întorcându-se doi ani înapoi din drumul spre convergenţa la Europa de Vest. România se clasează astfel pe locul 26 în Uniunea Europeană, reuşind să depăşească doar Bulgaria, potrivit datelor Eurostat şi Ziarului Financiar.
Topul primelor trei ţări din Uniune după nivelul de dezvoltare nu s-a schimbat odată cu criza şi nici următoarele ţări din eşalonul doi nu şi-au pierdut poziţia în clasament: Olanda, Austria, Finlanda, Belgia, Suedia şi Franţa au avut un PIB pe locuitor de peste 30 000 de euro anul trecut. Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, şase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României figurează printre cele mai sărace 20 de regiuni din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare standard.
Din acelaşi ziar aflăm că tot mai mulţi proprietari ajung în instanţă pentru a intra în posesia despăgubirilor cuvenite ca urmare a bunurilor confiscate de regimul comunist, motivând că acţiunile Fondului Proprietatea nu reprezintă o soluţie. Prin apelul la instanţele judecătoreşti, proprietarii pot intra în posesia despăgubirilor la valoarea la care le-au fost evaluate bunurile confiscate, spre deosebire de persoanele care au primit acţiuni la Fond drept despăgubire şi care în prezent le pot vinde la "mica publicitate", la un preţ de 40 la sută din valoarea nominală.
Curierul Naţional semnalează că anul acesta, piaţa locală a servicilor private de sănătate va avansa cu 13 la sută, la 420 milioane de euro. În plus, studiul mai arată că românii se plâng de calitatea serviciilor medicale din sistemul public şi de lipsa tratamentelor complexe care sunt disponibile numai în spitalele private.
Ziarul Bursa ne anunţă că proiectul de lege care reglementează falimentul persoanelor fizice a fost aprobat tacit de Senat, după ce a primit avizul Comisiei Juridice, urmând să fie trimis la Camera Deputaţilor pentru analiză. Iniţatorii proiectului consideră că o astfel de lege ar permite clienţilor care nu-şi mai pot plăti datoriile la bănci, fie pentru că au fost concediaţi sau pentru că le-a fost redus salariul, să intre sub protecţia Tribunalului. Băncile nu vor mai putea astfel să îi execute silit pe clienţi, iar datoriile vor putea fi reeşalonate.