Revista presei economice, 23 iunie
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar, Bursa, Gândul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 23 Iunie 2010, 11:25
Gândul se ocupă de criticile formulate vicepremierul Marko Bela la adresa colegilor săi din guvern "pentru că nu sunt dispuşi să acţioneze rapid şi ferm în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor şi a aparatului birocratic", tergiversând "ceva din ceea ce e absolut necesar şi raţional".
Curierul Naţional publică un articol ce relatează despre temerile oamenilor de afaceri că "modificările Codului Fiscal nu vor face altceva decât să descurajeze iniţiativa privată şi nu să combată evaziunea despre care se tot vorbeşte". Ca urmare, "şi în acest an, şirul de falimente în rândul agenţilor economici va continua", îl citează ziarul pe vicepreşedintele Consiliului întreprinderilor private mici si mijlocii, Florea Pârvu.
Ziarul Financiar titrează şi el : "Planul de combatere a evaziunii fiscale îi afectează de fapt pe contribuabilii corecţi". "Măsurile vor genera blocaje în economie şi vor duce la creşterea reticenţei investitorilor străini în a-şi plasa resursele în România", previn mai multi consultanţi fiscali citaţi de ziar."Principala problemă este că autorităţile se concentrează doar pe modalităţile în care să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat şi nu urmăresc să creeze un sistem un sistem fiscal viabil".
Cotidianul Bursa informează despre o notă internă a agenţiei de reglementare a pieţei din care rezultă că "populaţia şi micii agenţi economici vor plăti, de la 1 iulie, gaze mai scumpe cu aproximativ 5%". Scumpirea s-ar explica prin creşterea cu 24% a preţului gazelor importate, dar şi prin deprecierea cu 15% a leului faţă de dolar.
In Gândul citim că retragerea subvenţiilor guvernamentale pentru energia termică va arunca în aer facturile în marile oraşe. "Preţurile la energia termică vor depinde atât de starea conductelor localităţii respective, cât şi de veniturile acesteia." In multe localităţi, factura va tinde să se dubleze.
Ziarul Financiar citează un raport al agenţiei Moody's potrivit căruia "tăierile de salarii şi pensii operate de Guvern vor reduce capacitatea oamenilor de a-şi plăti ratele la credite, ceea ce va afecta băncile locale, care s-ar putea confrunta inclusiv cu probleme de solvabilitate". Nu întâmplator, scrie şi Curierul Naţional, "băncile cheamă bugetarii să-şi refinanţeze creditele".
Bursa relatează despre amploarea tăierilor ilegale de lemn din pădurile statului şi din cele private denunţată de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. "Nu înţeleg ce se întâmplă de nu vede nimeni aceste ilegalităţi, nici oamenii de acolo şi nici autorităţile locale", a spus ministrul.