Revista presei economice, 22 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţioanal şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 22 Ianuarie 2010, 10:37
Ziarul Financiar titrează că FMI revizuieşte acordul, dar ţinta de deficit bugetar rămâne bătută în cuie. Discuţiile merg bine, astfel că banii vor veni, relevă ziarul. Obiectivul României trebuie să devină reforma sectorului public, nu creşterea fiscalităţii, titrează Bursa referindu-se la punctul de vedere al Fondului Monetar Internaţional. România trebuie să se concentreze pe restructurarea cheltuielilor publice, nu pe majorarea taxării, care ar fi inoportună în 2010, îl citează ziarul pe reprezentantul ţării noastre la FMI, Mihai Tănăsescu.
Oficialul a subliniat că restructurarea fiscala ar trebui gândită de autorităţile noastre pe termen mediu şi lung, cu măsuri de susţinere a mediului de afaceri şi cu obiective bine definite. Fără toate acestea, singurul rezultat ar fi bulversarea pietei, scrie Bursa.
Ziarul Financiar citează informatii potrivit cărora firmele ar putea beneficia din mai de posibilitatea eşalonării plăţilor fiscale restante acumulate, dar cu clauze asiguratorii care să garanteze achitarea integrală a datoriilor.
Reeşalonare de la Fisc sau altă fumigenă ? se întreabă din titlu Curierul Naţional. Ideea în sine este una binevenită, fiind de natură să vină în sprijinul firmelor aflate în blocaj financiar sau chiar în pragul falimentului, îl citează ziarul pe preşedintele Consiliului naţional al întreprinderilor mici şi mijlocii. Totusi, relevă Ovidiu Nicolescu, trebuie să vedem care sunt costurile implicate. Forma clauzelor ar trebui stabilită in aşa fel incât să asigure în mod real un sprijin mediului de afaceri.
O altă masură anunţată de guvernanti anul trecut, aceea a amânării firmelor de la plata unor datorii la buget, s-a dovedit a fi până la urmă doar un anunţ electoral. Mediul de afaceri are nevoie de un plan anticriză concret şi coerent, îl citează Curierul Naţional pe directorul general al Confederaţiei Nationale a Patronatului Român Cristian Parvan.
Ford ridică planul de investitii la 1,2 miliarde de euro la Craiova, titrează Ziarul Financiar. Statul roman s-a angajat să plătească 320 de milioane de euro dacă americanii nu au succes. Fără acest sprijin, imprumutul de 400 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii nu putea fi contractat de Ford, citim in Curierul Naţional.