Revista presei economice, 22 februarie
Articole din Ziarul Financiar şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 22 Februarie 2010, 10:46
Necesitatea reducerii cheltuielilor publice, creşterea gradului de îndatorare a populaţiei, programul Rabla - starul pieţei auto în acest an se numără printre principalele subiecte abordate în presa economică.
"Banii au venit cu o surpriză: FMI afirmă că guvernul va mai tăia din cheltuieli", titrează Ziarul financiar comentând aprobarea de către Fondul Monetar Internaţional a acordului stand by cu România şi a eliberării tranşelor trei şi patru în valoare de 2,45 miliarde de euro.
FMI consideră că ţara noastra se confruntă cu dificultăţi fiscale majore în ciuda eforturilor recente de consolidare şi arată că autorităţile române sunt pregătite să ia măsuri suplimentare pentru atingerea obiectivelor fixate, scrie ziarul. Care continuă: Dacă guvernul va întârzia să ajusteze cheltuielile din sectorul bugetar, persistă ameninţarea majorării unui impozit precum TVA, având în vedere că avansul economiei prognozat pentru anul acesta, de 1,3%, nu va fi suficient pentru a determina o creştere consistentă a veniturilor bugetare.
În portretul făcut lui Victor Ponta, ales ieri ca preşedinte al PSD, Ziarul financiar notează în context că noul lider este un adept al cotei progresive de impozitare. Săptămâna financiară semnalează faptul că desi efectele crizei financiare continuă să lovească economia, iar Ministerul Economiei concediază 3545 de angajati, acelaşi minister oferă venituri mai mari apropiaţilor numiţi la conducerea companiilor din subordine.
Ziarul financiar relevă că românii sunt supraîndatoraţi. Ei îşi plătesc din ce in ce mai greu ratele lunare la bănci, a căror valoare a ajuns să depăşească 22% din venitul disponibil al populaţiei în septembrie anul trecut, faţă de circa 5% la sfârşitul lui 2004. Rata restanţelor ar putea să continue să crească, deşi reprezintă deja dublul mediei zonei euro, care este de numai 11%.
Întreaga presă economică se ocupă de situaţia de pe piaţa auto. "Debut dezastruos într-un an în care vânzările auto se întorc în 2003", titrează revista Capital.
Luna ianuarie a fost cea mai slabă din ultimii 20 de ani pentru piaţa auto, fiind înmatriculate doar 2100 de maşini, scrie şi Ziarul financiar.
În aceste condiţii, programul Remat 2010 este "starul pieţei auto la acest început de an", scrie ziarul. Programul Rabla oferă o gură de oxigen pieţei, importatorii se bazează pe programul Rabla pentru revitalizarea vânzărilor, iar dealerii auto devin intermediari de vouchere, cel mai nou business din România, estimat la 55 de milioane de euro, relevă Ziarul financiar.