Revista presei economice, 21 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Economistul, Bursa, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Dinu Dragomirescu, 21 Iunie 2010, 11:01
"Bolile bugetului sunt atât de grave încât o operaţie radicală nu mai poate fi evitată", scrie în Jurnalul Naţional Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Caracterul extrem de lent al reformei "nu a făcut altceva decât să lungească bolile economiei, în general, şi ale bugetului în special. (...) Deşi astăzi cota unică de 16% continuă să fie criticată dur, este limpede că măsura a fost binevenită.
"În plus, a constituit şi un pas înainte către atragerea de investiţii străine directe. A urca impozitele ar însemna fie să ajungem să fie descurajate munca, veniturile din muncă şi investiţiile, fie să ne alegem cu o inflaţie catastrofală", scrie Adrian Vasilescu.
Acesta pune în discuţie şi filosofia bugetară. "Impozitele şi taxele îşi asumă cursa pe un culoar îngust: acela de a aduna bani în "casieria centrală" a statului.
"Şi asta într-un timp în care, mai mult ca oricând, contribuţia fiscalităţii la creşterea eficienţei muncii şi a competitivităţii producţiei ar trebui să crească substanţial. Dovadă că România se desprinde greu de tendinţele centraliste ale vechiului sistem."
Presa se ocupă pe larg de ceeea ce România Liberănumeşte "noile biruri" ce vor intra în vigoare de la 1 iulie.
Finanţele speră să strângă la buget aproape 600 milioane de lei în a doua jumătate a anului prin taxarea largită a veniturilor, scrie Ziarul Financiar.
Aceeaşi publicaţie notează că "Ministerul Finanţelor ignoră din nou obligaţia legală de a anunţa modificările Codului Fiscal cu 6 luni înainte de intrarea în vigoare a acestora".
Ziarul Financiar constată că "Guvernul a decis în sfârsit să înceapă discuţiile privind restructurarea adevarată a bugetarilor".
Problema este că nimeni nu ştie exact câţi sunt aceştia. "Potrivit Statisticii, sunt 1.100.000 de bugetari. Potrivit Finanţelor, sunt 1.360.000 de bugetari.".
Cotidianul Economistultitrează pe prima pagină: "Criza se face în continuare simţită, dar sunt unele semne de diminuare a intensităţii acesteia".
Industria a înregistrat în ultima perioadă un ritm pozitiv, iar "agricultura ţine de Dumnezeu şi anul acesta au fost condiţii destul de bune", îl citează ziarul pe directorului Institutului Naţional de Statistică, Virgil Voineagu.
Ziarul Bursacomentează o declaraţie a preşedintelui Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea. "Leul va continua să se deprecieze cât timp economia va rămâne în recesiune."
Majoritatea analiştilor prognozează un curs în jurul valorii de 4,2 lei pentru 1 euro la finele acestui an.
Din Ziarul Financiar aflăm că economia subterană, care include în principal munca la negru şi frauda pe TVA, a depăşit la sfârşitul primului trimestru 20 % din PIB, în creştere cu aproape un punct procentual faţă de finele anului trecut.
Această evaluare nu include prostituţia, traficul de droguri, contrabanda şi nici frauda pe impozit pe profit sau contribuţii de asigurări sociale, precizează Bursa.