Revista presei economice, 2 septembrie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 02 Septembrie 2010, 11:18
Intreaga presă economică comentează reducerea consumului populaţiei cu 2,3% în perioada ianuarie-iunie 2010. Este "primul declin inregistrat în ultimii zece ani, perioadă în care ratele de creştere de la an la an au variat între 7% şi 25%", scrie Bursa citând un studiu realizat de compania de marketing GfK. Guvernul îşi construise proiectul de buget pe acest an pe o creştere a consumului privat de 3%, citim în Ziarul Financiar.
"A doua jumătate a anului se conturează mult mai dificilă, în condiţiile în care se vor vedea efectele reducerii salariilor bugetarilor cu 25% şi ale majorării TVA la 24%."
Curierul Naţional relatează, la fel ca întreaga presă, despre mustrarea adresată ieri de premierul Emil Boc membrilor Guvernului în legătură cu gradul extrem de redus de aborbţie a fondurilor structurale europene.
În Ziarul Financiar citim că "la trei ani şi jumătate de la integrarea în Uniunea Europeană, România continuă să aibă o rată de absorbţie lamentabilă, rămânând în continuare singurul stat nou intrat în UE care este un contributor net la bugetul Uniunii, şi asta în ciuda eforturilor pe care Palatul Victoria spune că le face pentru a corecta situaţia". În perioada 2007-2009, soldul negativ se ridica la 455,9 milioane de euro, relevă Curierul Naţional. Potrivit oamenilor de afaceri, ceea ce ne ţine pe loc în acest proces al atragerii şi folosirii banilor europeni este legislaţia românească, la care se adaugă problema cofinanţării, scrie ziarul.
Cotidianul Economistul publică continuarea unei convorbiri cu fostul negociator-şef al României în perioada de preaderare a ţării nostre la Uniunea Europeană, Vasile Puşcas. Acesta constată între altele că, "din pacate, în România, după un deceniu de aplicare a politicii de dezvoltare regională, discrepanţele s-au adâncit".
Sub titlul "Băncile se apropie cu paşi mari de megaprocese", Curierul Naţional scrie că "nemulţumiţi să tot fie ignoraţi atunci când reclamă încălcarea drepturilor lor de către banci, mii de clienţi s-au constituit în grupuri, punând la cale mai multe procese colective în care să tragă la răspundere" o serie de bănci. "Abaterile constatate - scrie şi Ziarul Financiar - merg de la informarea incompletă în privinţa tarifelor şi comisioanelor şi neafişarea unor comisioane până la omisiuni în contractele de credit sau nerespectarea cerinţelor privind caracterele care trebuie folosite la redactarea documentelor".
Tot Ziarul Financiar publică un articol din care aflăm că "pe piaţa închirierilor de locuinţe îşi fac loc tot mai multe apartamente noi: preţul pe metru pătrat e similar cu cel din blocurile vechi".