Revista presei economice, 2 martie
Articole din Ziarul financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 02 Martie 2010, 10:35
Dobândirea curajului din partea clasei politice în ceea ce priveşte luarea unor măsuri nepopulare este cheia către un 2010 mai bun decât anul trecut, citează Ziarul financiar pe directorul general executiv al Petrom, cea mai mare companie din România. Ori în ce priveşte reformarea sectorului de stat, măsurile concrete întârzie să apară, relevă Mariana Gheorghe. Aceasta estimează, ca şi alţi manageri, că cel mai important instrument care ar putea debloca economia României este atragerea fondurilor europene. In primii trei ani de la aderare ţara noastră nu a luat decât 1,3 miliarde de euro din cele peste 30 de miliarde pe care îi poate primi din partea Uniunii europene, dar a contribuit la bugetul Uniunii cu peste 3 miliarde de euro.
Ziarul financiar semnalează o nouă metodă românească de reducere a costurilor. Firmele trimit angajaţii în şomaj sau în şomaj tehnic de formă, dar continuă să îi cheme la lucru. Firmele reduc de două ori costurile în acest fel. Pe de o parte, ele plătesc doar 75 % din salariul angajaţilor, iar pe de alta sunt scutite şi de plata contribuţiilor pentru asigurări sociale. Oamenii acceptă pentru că speră că în acest fel vor fi reangajaţi în momentul în care firma va avea din nou comenzi.
Ziarul financiar consacră un articol proiectului de lege privind scutirea de la plata anumitor impozite a tinerilor până la 35 de ani, în care vede un prim pas în sprijinirea antreprenoriatului. El nu va avea însă efectul scontat dacă tinerii nu vor fi sprijiniţi în obţinerea de finanţări. Din cauza lipsei de finanţare mor multe proiecte, scrie ziarul.
Mai toate publicaţiile economice consacră articole raportului agenţiei Moody's potrivit căruia perspectiva sistemului bancar din România este negativă, deşi băncile au fost capabile să absoarbă şocurile crizei, după cum scrie Curierul Naţional. Majorarea costurilor de finanţare şi creditele neperformante vor continua să pună presiune pe profitabilitatea băncilor, pe termen mediu, scrie Ziarul financiar. Publicaţia relevă în acelaşi timp că Moody's este singura agenţie internaţională care a păstrat ratingul României şi are în prezent una din cele mai optimiste prognoze privind evoluţia economiei în acest an, aşteptându-se la o creştere a PIB-ului de 2,3%.
16 ani, aproape irosiţi. Complet nepregătiţi în caz de cutremur, titrează ziarul Bursa după catastrofele seismice din Haiti şi Chile. In ritmul actual, ne mai trebuie vreo 70 de ani ca să consolidăm clădirile catalogate ca fiind un real pericol public, scrie Bursa.