Revista presei economice, 2 iulie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 02 Iulie 2010, 11:12
Ziarul Financiar scrie că pe pieţele mai puţin concurenţiale, în care trei-patru companii controlează peste 90% din vânzări, majorarea TVA a fost transferată imediat în preţuri, chiar dacă este vorba de sectoare în care consumul este în scădere de mai bine de 18 luni.
Există şi companii care au ridicat preţurile cu mai mult de 4-5% cât rezultă din majorarea TVA.
Culmea o reprezintă, citim în Bursa, cazul magazinelor de cartier care au scumpit, din prima zi, mărfurile cu până la 50%.
În schimb, în construcţii şi în retailul alimentar, companiile au decis să suporte, cel puţin o vreme, măcar o parte din majorarea TVA pentru a-şi păstra clienţii afectaţi oricum de măsurile de austeritate, constată Ziarul Financiar.
Tot ca să nu-şi piardă clienţii, băncile vin cu un nou val de creştere a dobânzilor la depozite.
Băncile se tem că introducerea impozitului de 16% pe veniturile din dobânzi ale persoanelor fizice şi aşteptările privind creşterea ratei inflaţiei la 7%-8% spre sfârşitul anului ar putea avea un efect descurajator asupra economisirii, scrie Ziarul Financiar.
Curierul Naţional îşi deschide ediţia cu prezentarea noilor impozite introduse de guvern între care taxa de solidaritate aplicată persoanelor care deţin mai mult de o locuinţă.
Ziarul Financiar atrage atenţia că guvernul ar putea rămâne fără baza de impozitare, în condiţiile în care o redistribuire a locuinţelor între membrii familiei ar putea minimiza efectele creşterii de TVA.
Acelaşi cotidian comentează continuarea adâncirii deficitului bugetului de pensii la aproape 1 miliard de euro în primele cinci luni ale acestui an.
"Bugetul asigurărilor sociale de stat se confruntă cu un dezechilibru structural substanţial şi redresarea acestuia va constitui o mare provocare pentru politica fiscală românească în anii următori, deoarece drepturile acordate anterior pe motive electorale şi fără fundamente economice solide se dovedesc acum extrem de greu de revocat.
"Acum a venit vremea când toată populaţia trebuie să plătească pentru neregulile create în sistemul românesc de pensii în ultimii 20 de ani", scrie Ziarul Financiar.
"Atenuarea deficitului creat în sistemul de pensii va fi un proces de lungă durată, care va presupune reducerea pensiilor speciale, îngheţarea punctului de pensie la nivelul actual în următorii ani, corectarea abuzurilor din sistemul de pensii şi recalcularea pensiilor pe principiul contributivităţii."
Sub titlul "Ne va fi de două ori mai frig la iarnă", Curierul Naţionalscrie că "cea mai mare problemă care îi va aştepta pe români la iarnă este tăierea subvenţiilor, anunţată de conducătorii statului încă din primăvara acestui an".
Costul producţiei gigacaloriei este diferit de la o localitate la alta.
Multe centrale au nevoie să fie retehnologizate, dar pierderi mari se înregistrează şi în distribuţia agentului termic.